Aanrechtblad verven – Welke coating of verf?

  • 0
  • 29 juli 2019

Aanrechtblad met betonverfKan ik mijn aanrechtblad verven met betonverf ? Jazeker. Betonverf is de beste verf om een aanrechtblad mee te schilderen. U creëert hiermee niet alleen een vloeistofdichte en krasvaste nieuwe laag, maar bovendien ook een hittebestendig oppervlak in uw keuken. Heel handig. Het is mooi glad en goed schoon te maken. Hieronder vindt u meer informatie. Hebt u nog vragen, neem gerust contact op voor vrijblijvend advies.

Voordat u een verf kiest, is het belangrijk om te weten wat de ondergrond is. Voor een kunststof ondergrond is een andere betonverf nodig dan voor een stenen ondergrond.
In veel gevallen kunt u kiezen uit een dekkende of een transparante betonverf. Beide verven geven een optimale bescherming van het aanrecht. Met een transparante verf behoudt u de natuurlijke ‘look’. Een transparante verf kan ook gebruikt worden ter bescherming van de ondergrond, dus als een soort slijtlaag.

Een aanrechtblad met betonverf verven, kies de juiste verf bij uw ondergrond

♦ Aanrechtbladen van steen, beton en composiet kunt u schilderen met 2-componenten betonverf, zoals  Inno Coatings Betonverf 2K. Deze verf is zowel in een transparante variant als in vrijwel alle RAL-kleuren leverbaar, in glans en mat. Deze coating sluit het aanrechtblad helemaal af zodat er geen vloeistof doorheen komt. Ideaal voor de keuken. Ook is Inno Coatings Betonverf 2K hittebestendig. Bovendien vergeelt Inno Coatings Betonverf 2K niet.

Inno Coatings Betonverf 2K is een 2-componenten betonverf en kan zowel binnen als buiten worden toegepast, op verschillende oppervlakken. Hebt u een betonnen vloer èn een aanrechtblad dat opgefrist moet worden, dan kunt u deze verf voor beide oppervlakken gebruiken. Wilt u de hele keuken een nieuwe look geven en denkt u aan het verven van kastjes of tegels, lees dan ook ons artikel over de juiste verf voor uw keuken.

De bovengenoemde ondergronden hebben wel een verschillende voorbehandeling nodig: aanrechtbladen van onbehandeld steen of beton kunt u voorbehandelen met Inno Coatings Vloerprimer 2K. Is het oppervlak glad, bijv. bij een gepolijst betonnen blad of ongeglazuurde tegels, dan kunt u beter de Inno Coatings Vloerprimer 1K gebruiken. Voor ondergronden van composiet, graniet of geglazuurde tegels hebt u tegelprimer nodig. Wilt u meer informatie of hebt u vragen, neem dan even contact met ons op!

♦ Aanrechtbladen van kunststof kunt u schilderen met een verf die geschikt is voor kunststof, zoals Inno Coatings Kunststofcoating. Deze is in vrijwel alle RAL-kleuren verkrijgbaar.  Voordat u begint met schilderen, moet u het aanrechtblad ontvetten met Inno Coatings Vloerstripper. Hierna schuurt u het aanrechtblad, maakt het stofvrij en brengt u de verf aan. Er is in dat geval geen primer nodig.

♦ Aanrechtbladen van hout kunt u ook met betonverf schilderen. Wij adviseren om op hout Inno Coatings Betonverf 1K te gebruiken. Dit is een vergelijkbaar product, maar van een iets minder zware kwaliteit. Het voordeel is echter dat deze verf enigszins elastisch is en daardoor kan ‘mee bewegen’ met de natuurlijke werking van hout. In dit geval gebruikt u ook een primer die daarbij past: Inno Coatings Vloerprimer 1K .

Op een houten aanrechtblad ontstaan er naast de normale sporen van gebruik vaak donkere vlekken rond de waterkraan.  Het vocht heeft zijn sporen nagelaten in de laklaag. Als u uw aanrechtblad met betonverf behandelt, kunt u ook deze problemen te lijf gaan met transparante of dekkende 2-componenten betonverf. Zorg er wel voor dat u het hout goed voorbehandelt. Belangrijk is om het hout goed te ontvetten en te schuren voordat u met verven begint.

De bovengenoemde verfsoorten zijn op basis van polyurethanen. Het voordeel van deze verf is dat deze UV-bestand is. Een verf op basis van epoxy is dat doorgaans niet en kan onder invloed van zonlicht of warmte verkleuren.

Aandachtspunt!

Waar u rekening mee moet houden is dat bepaalde pigmenten in voedingsstoffen verkleuring of vlekken in de verf kunnen veroorzaken. Bekende voorbeelden hiervan zijn kurkuma, kerrie en wijn. Wij adviseren daarom om uw geverfde aanrechtblad altijd goed schoon te houden en eventueel af te werken met een transparante coating, zoals Inno Betonverf 2K transparant.

Tot slot

wij adviseren bij het kiezen van een coating voor het verven van uw aanrechtblad met betonverf minder op de prijs te letten. Het gaat immers vaak om maar 1 of 2 liter die nodig is voor het schilderwerk. De kosten zijn te overzien, dus u kunt beter voor kwaliteitsverf kiezen, zodat u lang plezier hebt van uw werk. Komt u er niet uit, vraag ons dan voor vrijblijvend advies.