Skip to main content

Betonverf mengen

By 1 oktober 2022oktober 31st, 2022 posted in: Korte Handleidingen

betonverf mengen

Het goed mengen van betonverf is heel belangrijk. Zeker als het gaat om 2-componenten betonverf. Hieronder volgt een korte uitleg waarom het mengen zo belangrijk is en een handige handleiding.

Waarom betonverf mengen?

Verf moet u altijd vlak voor het gebruik mengen. Bestanddelen of kleurpigmenten van de verf kunnen naar de bodem gezakt zijn en u wilt natuurlijk wel een gelijkmatige verf hebben.

Een 2-componenten betonverf is een complexe betonverf die uit twee componenten bestaat en zeer goed gemengd moet worden. Roeren is doorgaans niet voldoende; het mengen móet mechanisch gebeuren. Het is echter niet de bedoeling dat de verf schuimig wordt of dat er bellen ontstaan. Een te schuimige verf kan wit uitslaan als deze wordt aangebracht. Bij bellen kunnen er blazen in de verflaag komen. Als de 2 componenten niet goed met elkaar gemengd worden, dan kan het zelfs gebeuren dat de verf vuil aantrekt in plaats van afstoot.

Mechanisch mengen is simpel: zet een verfmixer in een (accu)boormachine en mix op de laagste stand, 2 tot 3 minuten is voldoende. Mengt u grote hoeveelheden, mix dan eventueel wat langer.

In het ene blik zit de basisverf, in het andere blik de verharder. De verharder is op basis van kunsthars. Dit is meestal epoxy of polyurethaan. Het is een zachte, kleverige massa die ervoor zorgt dat de verf hard wordt.

Basisverf en verharder bereiken hun effect als ze gemengd worden. Bij samenvoeging ontstaat er een chemische reactie die tot verharding leidt. Het mengen moet daarom pas vlak voor het verven gebeuren.

Handleiding: betonverf mengen

  • Voor u de betonverf mengt, doet u alle voorbereidende werkzaamheden. Zoals het afplakken van de delen die niet geverfd moeten worden, het klaarzetten van verfbakjes, kwasten en rollers, het stofvrij maken van de ruimte, etc.
  • Roeren volstaat voor gewone verf, maar zeker niet voor 2-componenten betonverf. Advies: betonverf altijd mechanisch mengen!
  • Mechanisch mengen doet u met een verfmixer. Een verfmixer kunt u op een boor- of schroefmachine zetten zodat u de verf kunt mixen. Mix op lage snelheid. Een te hoge snelheid geeft schuim of te veel luchtbellen in de verf.
  • Bij 2-componentenverf: kijk in welk blik de basisverf zit en in welke de verharder. Meng eerst de basisverf, zodat de kleurpigmenten goed door de gehele hoeveelheid verf verdeeld zijn, anders kan er kleurverschil ontstaan.
  • Bij 2-componentenverf: Meng na de voorgaande stap de basisverf met de verharder. Gebruikt u niet de volledige inhoud van het blik, lees dan op de begeleidende informatie de mengverhoudingen. Het is belangrijk dat u de juiste verhoudingen gebruikt als u maar een deel van de verf gebruikt. Meng niet meer dan u per laag nodig hebt of wat u binnen de aangegeven verwerkingstijd (potlife) kunt verwerken.  Eenmaal gemengde verf kan niet bewaard worden, want het wordt hard.
  • Gebruikt u verf uit 1-component, meng dan altijd het hele blik. Alle kleurpigmenten worden dan goed verdeeld.
  • Denk aan de potlife van verf na het mengen. Een 1-componentverf heeft geen potlife, een 2-componentenverf heeft dat altijd.

Vrijblijvend advies

Hebt u advies nodig over het mengen van een vloercoating? Of wilt u meer weten over vloer- en betonverf? Bel of mail ons dan. Betonlife heeft vele jaren ervaring. Wij delen met onze kennis met plezier en dat doen we gratis en vrijblijvend.