Skip to main content

Soorten betonverf

By 30 juni 2019april 14th, 2020 posted in: Algemeen Advies

Als u op zoek bent naar betonverf, dan komt u allerlei begrippen tegen. Welke betonverf moet u dan in uw situatie kiezen? Het kan lastig zijn om onderscheid te maken tussen de soorten betonverf en uit te maken welke voor uw situatie geschikt is. Hier leggen we kort uit welke soorten er zijn, wat sommige begrippen betekenen en wat de keuzes in bepaalde situaties kunnen zijn.  betekent.

Wat is Betonverf

Betonverf is een verzamelterm voor diverse soorten verf voor vloeren en andere harde oppervlakken. Het is dus niet zo dat betonverf alleen bedoeld is voor het verven van beton. U kunt er ook steen en plavuizen mee verven, en met sommige betonverf ook hout of kunststof. De ondergrond bepaalt grotendeels welke verf u moet kiezen. Er zijn ook verschillen in toepassing binnen of buiten en waarvoor de ondergrond gebruikt wordt. Ook de aanpak is niet altijd hetzelfde.

Betonverf begrippen en termen

Epoxy of polyurethanen (PU)

Betonverf heeft meestal epoxy of polyurethaan als basis. De meest gebruikte betonverf is een 2-componenten epoxy coating. Het is een oersterke, zeer slijtvaste verf die bestand is tegen zware belasting. Deze verf zien we vaak in showrooms, winkels, magazijnen, garages en werkplaatsen. Nadeel van epoxy is dat het onder invloed van UV-licht kan verkleuren of vergelen. Als de kleur belangrijk is, dan kan het verstandig zijn om voor een betonverf op basis van polyurethanen (PU) te kiezen. Betonverven op basis van polyurethanen zijn doorgaans UV bestand. Wit blijft dan ook wit.

1-component

Betonverf die uit 1 component bestaat, is kant-en-klare verf. U kunt het zo uit de pot gebruiken. U kunt deze verf niet gebruiken op ondergronden die eerder met 2-componentenverf zijn behandeld. Deze verf wordt meestal voor particuliere toepassingen gebruikt.

2-componenten

Betonverf bestaande uit 2 componenten, moet voor gebruik gemengd worden. Het ene deel is de basisverf, het andere deel is de verharder. Zodra je de verharder met de basisverf mengt, begint het hardingsproces. Twee-componentenverf is harder dan verf één-componentverf. Het logische gevolg is dat de verf beter beschermt, krasvaster- en slijtvaster is, dus geschikt voor intensief gebruik. Welke verf u kiest hangt af van de toepassing. Bij normaal gebruik kunt u prima volstaan met een 1-component betonverf. Wordt er veel met meubels geschoven, veel gelopen of geknoeid met water, vet of andere vloeistoffen, dan is 2-componentenverf aan te raden. Ook voor buiten is de 2-componentenverf vaak beter.

Dekkende en transparante soorten betonverf

Transparante verf is doorzichtig. De verf beschermt, maar de structuur en kleur van de ondergrond blijft zichtbaar.  Dekkende verf is gekleurde verf.  Tegenwoordig is betonverf in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar.

Betonverf primer

Een primer is een grondverf. U brengt deze aan voordat u de afdeklaag aanbrengt. Primers werken als stofbinder. Ze verbeteren de hechting van de betonverf. Als u betonverf kiest, komt u in de beschrijving vanzelf tegen of een primer is aanbevolen.

Betonverf versus betoncoating

De ene keer heet het betonverf, de andere keer heet het betoncoating. Maar het is eigenlijk hetzelfde.

Vrijblijvend advies

Hebt u nog een vraag die hiermee niet beantwoord is? Vraag het ons gerust! Elke situatie is uniek. De keuze van de juiste betonverf / coating, de hoeveelheid, gebruik van de vloer. We helpen u graag verder, vrijblijvend.