Skip to main content

Wat is een anhydrietvloer?

By 9 juni 2020 posted in: Soorten Ondergrond

anhydrietvloerEen anhydrietvloer is een dekvloer gemaakt van gips, zand en water. Anhydriet is het chemische bindmiddel dat alles samentrekt en verhardt. 

De vloer wordt gegoten. Het resultaat is een zeer vlakke vloer, omdat door het vloeien de vloer zichzelf nivelleert.

Vloeren met vloerverwarming zijn vaak anhydrietvloeren. Doordat de vloer gevloeid wordt, vormt deze zich helemaal rondom de vloerverwarming waardoor er een betere warmtedoorgifte ontstaat. We zien anhydrietvloeren daarom vaak in woningen met vloerverwarming.

Omdat het zo’n mooie vlakke vloer is, wordt het ook veel toegepast in garages, showrooms, nieuwbouw, etc.

Een anhydrietvloer is gladder en minder hard dan een standaard zandcementvloer. Het is echter gemakkelijker in aanbrengen dan een betonvloer. Het voordeel van anhydriet is dat het nauwelijks krimpt of scheurt, omdat het een hogere buig- en treksterkte heeft dan bijvoorbeeld een zandcement dekvloer.  Het nadeel is echter dat anhydriet gevoelig is voor vocht en niet bestand is tegen langdurige vochtstelling. Dat betekent dat je een anhydrietvloer goed moet beschermen!

Anhydrietvloer, een uitleg.

Een anhydriet vloer is een dekvloer. Het verschil met een zandcementvloer is dat een anhydrietvloer niet gesmeerd maar gevloeid wordt. Hierdoor kunnen grote oppervlakken snel van een dekvloer worden voorzien. Een vloeroppervlak van 1500 m2 kan moeiteloos in 1 dag van een anhydriet dekvloer worden voorzien.

Anhydriet vloeren worden gemaakt van gips ofwel calciumsulfaat (CaSO4), speciaal zand en water. De gipssoort verhardt door de reactie met water.  De speciale samenstelling geeft de vloer grote buig- en treksterkte. Door de vloer te vloeien worden oneffenheden gevuld en krijg je een naadloze vloer die enorm vlak is.

In vochtgevoelige ruimtes is anhydriet minder geschikt, tenzij je deze van een vloeistofdichte coating voorziet. Anhydrietvloeren worden zowel in bedrijfsruimtes als in woonhuizen gemaakt. De methodiek is al heel oud, zelfs de oude Egyptenaren maakten al anhydrietvloeren!

Kan een anhydrietvloer geverfd worden?

Hebt u een anhydrietvloer, dan moet u er bij de keuze voor betonverf op letten dat deze geschikt is voor anhydrietvloeren. Doorgaans is een verf die dampopen of dampdiffuus is geschikt.
Afwerken met de juiste betonverf heeft als voordeel dat u de vloer vloeistofdicht maakt. Dit is geen overbodige luxe, want anhydriet is van zichzelf gevoelig voor vocht.  Maar met de juiste coating lost u dat probleem op. Let erop dat de verf dampdiffuus is.  Gebruikt u een verf die dat niet is, dan kan het vocht in de vloer geen kant meer op en loopt u het risico dat het beton gaat rotten. Voor u met verven begint moet u de vloer altijd schuren (korrel 100).

Een transparante coating op een anhydrietvloer raden we af. Het wordt nl. enigszins gelig en ziet er niet mooi uit. De verf die wij adviseren voor anhydrietvloeren is Inno Coatings Grindvloer Coating.  Deze 2-componenten epoxy verf combineert het best met Inno Coatings Vloerprimer 2K als grondverf.

Zie voor meer informatie de werkwijzer Anhydrietvloer verven.

Vrijblijvend advies

Lees altijd de instructies en volg ze nauwgezet op voor het beste resultaat. Hebt u hulp nodig bij het kiezen van de juiste betonverf, neem dan contact op via het contactformulier of  bel ons! Advies is altijd vrijblijvend.