Skip to main content

Waarom beton verven?

By 1 March 2019March 10th, 2020 posted in: Algemeen Advies

Wat is beton?Beton verven, waarom is dat verstandig?  In onderstaande artikel geven we uitleg over wat beton is en waarom het verstandig is om deze te beschermen met een betonverf.

Wat is beton precies?

Veel mensen denken dat beton een natuurlijk product is. Beton lijkt op steen, maar  is een kunstmatig materiaal. Aan de basis ligt cement, wat een bindmiddel is en bestaat uit een mengsel van kalk, kiezelzuur- en aluminiumverbindingen. Daaraan worden andere materialen toegevoegd. Dat kan zand zijn, maar ook grind of steenslag. De verhoudingen zijn hierbij doorslaggevend voor de kwaliteit van het product. Voeg er uiteindelijk een afgemeten hoeveelheid water aan toe en er ontstaat een chemische reactie, die ervoor zorgt dat het hard wordt. Daarin verschilt het van bijvoorbeeld gips. Dat kan oplossen in water. Beton niet. Het is uitermate duurzaam en is bijna even hard als natuursteen.

Beton is eenvoudig om te maken. De grondstoffen zijn voorradig en het gaat jaren mee. Dat maakt van beton een uitermate populair en goedkoop bouwmateriaal.  Er bestaan nog varianten die afwijken door de samenstelling. Zo is er asfaltbeton, waarbij beton met asfalt wordt vermengd. Dit komen we veel tegen op autowegen en parkeerplaatsen. Ook zijn er meerdere soorten cement. Vaak zien we hierin verschillen, ingegeven door lokale omstandigheden. In het ene land wordt ander cement gebruikt dan in het andere land.

Toch is beton niet onkwetsbaar. Zo kennen we allemaal het begrip betonrot. Dit doet zich soms voor bij gewapend beton: een combinatie van beton en versterkend staal. Het staal is dan in het beton verwerkt, meestal in de vorm van betongaas en wordt de bewapening genoemd. De bewapening kan gaan roesten als er vocht bij komt. Dit noemen we betonrot. Betonrot tast de stabiliteit van de constructie aan. Repareren van betonvloeren is mogelijk, maar voorkomen van betonrot is natuurlijk beter. En dat doe je door de vloer af te werken met een coating ofwel verflaag.

Beton beschermen door het te verven

Moet je beton verven? Het is niet honderd procent noodzakelijk. Maar toch is het verstandig. Zeker gewapend beton, wat heel veel voorkomt in de hedendaagse bouw, is gevoelig voor slijtage. Betonrot ontstaat door vocht: betonverf kan voorkomen dat vocht doordringt tot de bewapening. Door een betonvloer te verven bescherm je het beton dus tegen vocht, slijtage en invloeden van het klimaat. Ook maak je het beton weerbaar tegen chemische stoffen. Daarnaast is betonverf aanbrengen een snelle en goedkope manier om een betonvloer te verfraaien. Saai onbewerkt beton vinden we meestal maar lelijk. Geverfd beton daarentegen kan er prachtig uitzien. En de mogelijkheden daarbij zijn onuitputtelijk, want betoncoatings zijn er in alle kleuren.

Vragen of advies nodig?

Betonlife verduurzaamt beton al vele jaren. Wij delen onze kennis graag met u. Voor vragen over beton en de juiste betonverf mag u dus altijd een beroep op ons doen.