Skip to main content

Zelf beton verven

By 1 maart 2019april 14th, 2020 posted in: Algemeen Advies

Zelf beton verven schrikt mensen soms af. Dat is echter nergens voor nodig. U kunt prima zelf beton verven met een prachtig resultaat.

Het is wel zo dat beton verven vraagt om planning, voorbereiding, tijd en inspanning.  Twee linkerhanden? Dan is uitbesteden een goed idee. Maar als u een beetje handig bent en de klus goed voorbereidt, dan kunt u met gemak zelf uw betonvloer verven.

Waar moet u aan denken bij het zelf verven van beton ?

Betonverf is er in vele soorten. Welke u nodig hebt, hangt af van wat u wilt verven. De productkeuze is belangrijk. De verkeerde keuze geeft altijd problemen… lees daarom altijd de technische datasheets. Daarin staat duidelijk beschreven waar de betonverf / coating voor geschikt is.

Planning is noodzakelijk. Inclusief drogen heeft een betonvloer zeker een week nodig voor deze volledig belast kan worden, ook al neemt het echte schilderen maar een of twee dagen in beslag.  Let ook goed op de verwerkingstijd (betonverf potlife) en droogtijd.

Behalve de juiste betonverf / coating hebt u ook andere spullen nodig: afplaktape, schoonmaakmiddel, een schuurmachine of een staalborstel, kwast, roller, verfbak.  Belangrijk is dat u de juiste verfroller gebruikt. Voor betonverf is een kortharige harde roller nodig.

Ga na wanneer uw vloer geschikt is om gelijk te verven met betonverf. Een nieuwe betonvloer kan pas geverfd worden als deze volledig droog is. Na het storten duurt dit zeker één tot twee maanden. Hier leest u  meer over –  vochtgehalte betonvloer meten.

Voorbereiding en werkwijze is belangrijk bij het coaten van vloeren. Maak de vloer schoon- vet- en stofvrij. Lees meer over het ontvetten en schoonmaken van de vloer. Beton verven met een roller is gemakkelijk. Breng eerst aan één zijde van de ruimte een verticale baan aan. Werk vanuit het midden van de baan. Smeer de verf er niet te dik op, maar ook niet te dun. De verf moet enigszins kunnen vloeien. Verdeel de verf over de baan door in de lengte van de baan te werken. De randen kunt u bijwerken met een kwast en licht narollen, ook weer in de richting van de aangebrachte baan. Hebt u een lange ruimte? Overweeg dan om banen over de korte zijde te maken.

Vrijblijvend advies

We helpen u graag met de juiste keuze van uw betonverf, de hoeveelheid verf en natuurlijk even meedenken over het gebruik en uitvoering. Neem gerust contact op als u advies nodig heeft.