Skip to main content

Betonverf verwijderen doe je zo

By 15 June 2019April 14th, 2020 posted in: Korte Handleidingen

Betonverf verwijderen, hoe moet dat?  Soms is het nodig om betonverf te verwijderen. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden en handleiding.

Waarom oude verflagen verwijderen?

Als u een nieuwe laag betonverf wilt aanbrengen, dan is het belangrijk dat de ondergrond hiervoor klaar is. De ondergrond moet dus schoon en vetvrij zijn en er mogen geen losse stukken verf op zitten. Zijn er losse stukken of bladderende verf, dan moet u die verwijderen. Als een deel van de oude verf los heeft gelaten, dan bestaat de kans dat de rest van de oude verf op een later tijdstip ook afbladdert. Het kan dus verstandig zijn om alle verf van de vloer te verwijderen. Zo creëert u een goede basis voor een nieuwe laag betonverf.

Is er nog een goede hechting, dan kan het zijn dat u de oude verf laag niet hoeft te verwijderen. Schuren is in dat geval voldoende om een goede hechting te krijgen met de nieuwe laag. Zorg er wel voor dat u de juiste verven combineert. Niet alle verfsoorten kunt u zo maar over elkaar heen aanbrengen.

Handleiding: betonverf verwijderen met afbijtmiddel

Een veelgebruikte methode is het gebruiken van afbijtmiddel. Het is de makkelijkste manier om betonverf te verwijderen. Maar laat u van tevoren goed informeren. Sommige afbijtmiddelen zijn niet geschikt voor het verwijderen van betonverf. U moet bovendien zeker weten dat de ondergrond tegen de chemicaliën uit het afbijtmiddel kan. De meeste van deze producten zijn erg agressief, zowel voor het milieu als voor u. Bij hardere verflagen kan het zijn dat u het middel vaker moet aanbrengen. Lees de gebruiksaanwijzing goed door. Breng het product aan met een kwast en laat het inwerken volgens de aanwijzingen op de verpakking of handleiding. Vervolgens kunt u de verf los krabben met een krabber. Eventueel nog een keer herhalen. Tot slot moet u de vloer altijd schuren.

Handleiding: betonverf verwijderen door branden of föhnen.

Een andere manier voor het verwijderen van betonverf is het branden of föhnen. Let erop dat ook niet elke vloer hiervoor geschikt is. Met een elektrische föhn werken is over het algemeen wat makkelijker dan een brander. Met een brander heeft u sneller kans op schroeiplekken.

Het beste kunt u de verf verwarmen over een lengte van 10 cm. Zorg ervoor dat de verf niet in brand vliegt! U kunt hierna de verf met een plamuurmes of verfkrabber afsteken. Lukt het niet, dan zult u moeten schuren. Wilt u dichtbijgelegen delen beschermen tegen de hitte dan kunt u een breed plamuurmes gebruiken of een stuk hout. Zo voorkomt u schroeiplekken of barsten. Zorg voor een goede ventilatie want bij het verhitten van oude verf kunnen er schadelijke dampen vrijkomen. Ook als u verf verwijdert door middel van afbranden, moet u de vloer daarna schuren.

Handleiding: betonverf verwijderen door schuren.

Door de ondergrond te schuren, maakt u de vloer meteen ruw en dat zorgt voor een goede hechting van de verf. Uw vloer wordt als het ware weer als nieuw. Dit is de beste manier om uw vloer voor te bereiden en het resultaat zal op deze manier het mooist worden. Ook vlekken of bandensporen op de oude vloer worden op deze manier het makkelijkst verwijderd. Het schuren van een betonvloer kan redelijk snel en stofvrij gebeuren. Dit laatste is belangrijk want u moet betonverf altijd op een stofvrije ondergrond aanbrengen.

Het schuren van een betonvloer kunt u doen met een diamantschuurmachine. Deze machines kunt u huren bij een verhuurbedrijf. U kunt ervoor kiezen om de vloer zelf te schuren maar u kunt het ook door een professional laten doen. Een professioneel bedrijf heeft meestal meer ervaring met het schuren met grote machines en maakt de vloer stofvrij. Dit is erg belangrijk. Als er te veel stof op de vloer achterblijft, hecht de verf niet goed.

Vrijblijvend advies

Welke methode u ook kiest om betonverf te verwijderen, zorg ervoor dat alle resten chemicaliën en stof volledig van de vloer verwijderd zijn voordat u een nieuwe laag betonverf aanbrengt. Zo voorkomt u hechtingsproblemen en kunt u straks langer van uw mooi geverfde vloer genieten. Vragen of advies nodig? Bel ons gerust!