Skip to main content

Cementsluier verwijderen doe je zo

By 24 mei 2019april 15th, 2020 posted in: Korte Handleidingen

cementsluier verwijderenMoet je cementsluier verwijderen voordat je betonverf gaat aanbrengen? Absoluut! Maar wat is cementsluier eigenlijk? En hoe moet je het verwijderen? Onderstaand artikel vertelt u meer.

Waarom cementsluier verwijderen?

Cementsluier is een fijn laagje cement of voegmiddel dat achterblijft na het doorharden of drogen van tegels of betonvloeren. Het is gemakkelijk te herkennen als een soort grauwe waas. Soms is het ook te zien op nieuw metselwerk. Bij beton wordt het vaak betonsluier genoemd.

Cementsluier verwijderen is noodzakelijk als u de betonvloer of tegels gaat schilderen. Als de sluier blijft zitten kan  de betonverf zelfs onthechten. Deze cementdeeltjes kunnen ook voor oneffenheden zorgen (wat er niet mooi uitziet na het coaten) en zijn erg bevattelijk voor vuil.

Handleiding, cementsluier verwijderen:

  • Wassen met een natte spons kan effectief zijn.
  • Gebruik geen zoutzuur of ander agressief middel. Het is vaak onnodig en bovendien riskant. Natuurstenen zijn bijzonder kwetsbaar als het om zuur gaat. U maakt wellicht meer kapot dan u lief is. Een “zachte” benadering met water en zeep kan de klus veelal klaren, ook al moet u het wassen misschien enkele malen herhalen.
  • Cementsluier verwijderen is lastiger als de cementdeeltjes erg vast zitten. Is het oppervlak niet al te groot, kunt u het met een harde borstel proberen. In de meeste gevallen zult u echter moeten schuren voor een goed resultaat.
  • Sommige keramische vloeren zijn wel redelijk bestand tegen zuur. In zo’n geval kunt u wel een zuurhoudend reinigingsmiddel inzetten. Wij raden echter aan om niet te gaan experimenteren.
  • Schuur het oppervlak

Vrijblijvend advies

Hebt u twijfels over de aanpak van cementsluier, doet u er goed aan om ons te bellen voor vrijblijvend persoonlijk advies. We helpen graag en denken mee over de keuze van de juiste betonverf en hoe u de vloer gaat gebruiken.