Skip to main content

Vochtgehalte betonvloer meten doe je zo

By 15 juni 2019juni 10th, 2020 posted in: Korte Handleidingen

vochtgehalte metenAls u een vloer wilt verven, moet u weten wat het vochtgehalte van de betonvloer is. Want als de vloer niet voldoende droog is, moet u wachten met verven. Want: verf hecht niet op vocht. Maar hoe weet u of uw vloer droog genoeg is? Hieronder leest u hoe u het vochtgehalte kunt meten.

Waarom vochtgehalte van een betonvloer meten?

Een betonvloer die te vochtig is geeft een zeer slechte hechting. Ook loopt u het risico op betonrot, omdat u de vloer afsluit en het vocht er daardoor niet uit kan. Het komt heel nauwkeurig en u kunt het niet zien aan de oppervlakte.

Een nieuwe betonvloer heeft zeker zes weken nodig om te drogen. Een te hoge vochtigheidsgraad zorgt voor hechtingsproblemen. Ook kan vocht aanleiding geven tot betonrot en aantasting van de wapening in het beton. Het vochtgehalte van een betonvloer mag daarom nooit meer dan 4 procent bedragen. Is uw vloer voldoende droog, dan kunt u de betonvloer verven.

De meest nauwkeurige manier om de vochtigheidsgraad van vloeren te bepalen is het gebruik van een vochtmeter.  Echter, een goede vochtmeter kost al snel 100 euro. Gelukkig zijn er alternatieve manieren. Die zijn iets minder nauwkeurig, maar voor het bepalen van het vochtgehalte van een betonvloer volstaan ze meestal.

Handleiding: vochtgehalte van een betonvloer meten

  • Voor een groot vloeroppervlak raden we aan een stuk plastic van 1 vierkante meter met schilderstape te bevestigen op de vloer. Hebt u geen groot stuk plastic tot uw beschikking, kunt u eventueel ook een gewoon plakbandje gebruiken. Bevestig op meerdere plaatsen een plakbandje als het een groot oppervlak is.
  • Trek het plastic goed strak en plak alle randen af.
  • Na 24 tot 48 uur kunt u het plastic of de plakbandjes verwijderen.
  • Zit er condensvorming op het plastic of het plakband, dan is de vloer te nat om te verven.

Vrijblijvend advies

Er komt veel kijken bij het aanbrengen van betonverf of een coating. Uw persoonlijke situatie is belangrijk en het bepalen van het vochtgehalte is er daar één van. Hebt u nog vragen over het behandelen van uw betonvloer of het verven met betonverf, aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij staan u graag te woord.