Skip to main content

Wat is een monolietvloer

By 10 juni 2020 posted in: Soorten Ondergrond

monolietvloerEen monolietvloer wordt ook wel een gevlinderde of gepolijste vloer genoemd. Dergelijke vloeren zie je  voornamelijk in bedrijfsruimtes. Denk aan opslagruimtes of garages. Maar wat is nou precies een monolietvloer? En waar moet je op letten bij het behandelen ervan?

Monolietvloer, een uitleg

Een monolietvloer is een betonvloer, maar dan met een speciale afwerking. De meeste betonvloeren worden afgewerkt met een dekvloer, zoals een zandcement dekvloer. Bij een monolythisch afgewerkte vloer hoeft dat niet. Door de  monolythische afwerking ontstaat er namelijk een mooi egaal, glad en hard oppervlak.

Door deze vorm van afwerking gaat het beton langer mee. Ook kan het zwaarder worden belast en is de vloer eenvoudiger schoon te maken. Bedrijfsvloeren worden daarom vaak monolythisch afgewerkt.

De afwerking bestaat uit het mechanisch schuren met stalen spanen. Dit gebeurt met een zogeheten vlindermachine. Om deze reden noemt men dit vaak het ‘vlinderen’ van de vloer, ofwel een gevlinderde vloer.  Door deze vorm van afwerking ontstaat een dicht en glad vloeroppervlak dat één (monoliet) geheel vormt. Hoe gladder de vloer, des te  makkelijker deze is schoon te maken. Ook vet en vuil hebben minder kans op indringen. Het maken van een monolietvloer is vakwerk. Hiervoor is een gespecialiseerd bedrijf nodig.

Kan je een monolietvloer verven?

Natuurlijk kan je een monolietvloer ook probleemloos verven met betonverf. Het gebeurt alleen niet vaak. Het is wel zo dat betonverf de vloer extra beschermt, vooral tegen vuil en vet. Als je een monolietvloer wilt verven, kan dit met zowel een transparante coating als met een betonverf in elke gewenste RAL- of NCS kleur. Wat heel belangrijk is: een monolietvloer moet u altijd schuren of stralen voordat u een coating kunt aanbrengen. De afgewerkte vloer is namelijk heel glad, waardoor de verf niet goed zal hechten als de vloer niet eerst geschuurd wordt. Schuren dient te gebeuren met een fijne diamantschuurmachine.

Zie voor meer informatie de werkwijzer Monolietvloer verven

Op monolietvloeren worden vaak belijningen aangebracht. Bijvoorbeeld in fabriekshallen, parkeergarages of grote magazijnen. Dit gebeurt met speciale belijningsverf voor betonvloeren.

Vrijblijvend advies

Hebt u na het lezen van dit artikel nog vragen of wilt u professioneel advies? Neem vrijblijvend contact met ons op! Stel uw vraag via het contactformulier of bel.