Een zandcement dekvloer wordt op een ondervloer aangebracht als deklaag. Het wordt ook wel een smeervloer of specievloer genoemd. Je kunt een zandcementdekvloer op verschillende manieren afwerken. In onderstaande artikel gaan we in op wat het is en hoe je een zandcement dekvloer kunt verven of coaten.
Zandcement-dekvloer, een uitleg.
Het is in feite een mooie afwerklaag op een (beton)vloer. Het is echter niet altijd zo dat een zandcementdekvloer mooi glad wordt opgeleverd. Afhankelijk van het gebruik kan je de vloer op verschillende manieren afwerken. Verven is er daar een van.
De samenstelling van een zandcementvloer is een verhouding van zand en cement van 1:5 tot 1:8. Dit is afhankelijk van de gewenste kwaliteit. De zandcementspecie moet stevig zijn en mag niet uitvloeien. Vervolgens wordt met een aluminium of houten rei de specie verdeeld over de vloer. Daarna wordt de vloer vlak gemaakt met een houten of stalen spaan. Soms wordt een zandcement dekvloer ook nog geschuurd. Is de vloer echter goed vlak gemaakt met de spaan, dan is dit niet nodig.
De droogtijd is afhankelijk van de dikte van de vloer. De gemiddelde droogtijd van een cementdekvloer is ongeveer 1 centimeter per week. De droogtijd kan gehalveerd worden door aan de specie een verharder toe te voegen.
Soms wordt het een pleistervloer genoemd. Dat is het geval als de zandcementvloer wordt gepleisterd. Het pleisteren zorgt voor een harde toplaag.
Waarom een zandcement dekvloer aanbrengen?
Een dekvloer van zandcement wordt meestal aangebracht op een onderliggende dragende, ruwe vloer. Nieuwbouw wordt vaak met een ruwe vloer opgeleverd. Om de vloer te kunnen verven, of er tegels, linoleum of bijvoorbeeld parket op te leggen, moet de vloer egaal glad zijn. Dat kan je bereiken met een zandcement dekvloer. De zandcementvloer is ook ideaal om leidingen -zoals waterleidingen of vloerverwarming- in weg te werken. Is de vloer eenmaal droog, dan kunt u deze afwerken met betonverf. Dit kan met zowel transparante als gekleurde verf.
Zandcementvloeren worden aangebracht in verschillende diktes. De dikte is afhankelijk van de locatie, het gebruik van de vloer, en of er leidingen in weggewerkt worden. Meestal ligt de dikte tussen de 30 mm en de 50 mm. De zandcementvloer is niet hetzelfde als een betonvloer. Een zandcementvloer heeft geen dragende functie en is bedoeld om een bepaald peil te realiseren en om de vloer te egaliseren. Het voordeel van een zandcementvloer is dat deze ook op schuine vlakken aangebracht kan worden, terwijl bijvoorbeeld een gietvloer altijd op een vlakke ondergrond aangebracht moet worden.
Kan een zandcement dekvloer geverfd worden?
Een zandcement dekvloer kan prima geverfd worden. Het verven van een zandcement dekvloer is echter wezenlijk anders dan een betonvloer verven.
Dat heeft ermee te maken dat een cementdekvloer veel opener is van structuur. Daardoor is het gemakkelijker om een goede hechting te krijgen op deze ondergrond. In veel gevallen kan er daarom met een 1-component verf gewerkt worden.
Voor het verven moet een zandcement dekvloer altijd geschuurd worden. Doe dit met korrel 100. U kunt met een grote schuurschijf ongeveer 40m2 schuren.
Een 1-component verf is direct uit de pot te gebruiken en daardoor gemakkelijk te verwerken. Een 2-componentenverf moet u eerst grondig mengen. Na het mengen kunt u de verf gedurende beperkte tijd aanbrengen.
Wanneer u kiest voor een 1-component verf dan gebruikt u in principe de 2-componenten vloerprimer. Er is echter een uitzondering: wilt u de vloer transparant houden, dan gebruikt u Inno Vloerprimer 1K en werkt u de vloer af met transparante Inno Betonverf 2K. Bij een toplaag in kleur gebruikt u Vloerprimer 2K. Kiest u voor een 2-component toplaag, dan kiest u uiteraard ook de 2-componenten vloerprimer.
Kies in het geval van vloerverwarming of bij vloeren waar zonlicht op valt altijd een betonverf op basis van polyurethanen. Komt er geen zonlicht op de vloer, dan kunt u ook epoxy verf gebruiken.
Inno Betonverf 1K en Inno Betonverf 2K zijn op basis van polyurethanen en verkrijgbaar in vrijwel elke kleur. Ook zijn deze verven leverbaar als transparante verf. Wanneer u een vloer transparant wilt houden, dan gebruikt u de Inno Vloerprimer 1K. Als de vloer vloeistofdicht moet zijn, gebruikt u altijd Inno Betonverf 2K of Inno Garagevloercoating 2K.
Zie voor meer informatie de werkwijzer Zandcementdekvloer verven
Vrijblijvend advies
Neem contact met ons op voor persoonlijk advies voor uw situatie. Wij raden u aan om op een nieuwe zandcement dekvloer altijd een primer te gebruiken. Deze primer zorgt ervoor dat de verf goed kan hechten op de ondergrond. Hierdoor krijgt u een mooier resultaat en zal de verf niet gaan afbladderen. Bel of email gerust voor vrijblijvend advies.