Polyurethaan en epoxy zijn kunststoffen. Beide stoffen zitten in verschillende producten. zijn beiden kunstmatige alternatieven voor natuurlijke hars. Ze hebben echter verschillende eigenschappen. In verf werken ze allebei als verharder.
Wat is het verschil tussen polyurethaan en epoxy? Wanneer kies je wat? Eerst wat meer uitleg over deze kunststoffen:
Polyurethaan
Polyurethaan wordt vaak aangeduid of afgekort met PU. Het is een rubberachtige kunststof die uit harde en zachte delen bestaat. Als je alleen de harde delen gebruikt, dan wordt het product te bros. Gebruik je alleen de zachte delen, dan wordt het te stroperig. Door de harde en zachte delen in verschillende verhoudingen te gebruiken, kan je een product ontwikkelen voor een specifieke toepassing.
Zo zal verf voor een houten ondergrond wat meer zachte delen bevatten, omdat verf voor hout elastischer moet zijn dan verf voor stenen ondergronden. Polyurethaan is buigzaam, slijtvast en sterk. Omdat het elastisch is, kan het ook tegen een stootje, letterlijk.
Polyurethaan zit in verschillende producten, zoals in schoenzolen, bouwschuim, matrassen en kunstleer. En dus ook in verf.
De hardheid van een polyurethaan verf geeft langdurige bescherming. Bovendien is polyurethaan niet gevoelig voor UV-licht. Belangrijk, want verf op basis van polyurethaan verkleurt onder invloed van UV-licht nauwelijks tot niet.
Polyurethaan is ook redelijk bestand tegen chemische vloeistoffen. Het is daardoor een bijzonder duurzame coating. Polyurethaan betonverf is meestal dampdiffuus. Daardoor is het geschikt voor het verven van anhydrietvloeren.
Epoxy
Epoxy is in 1905 uitgevonden in Zwitserland. Ruim dertig jaar later slaagden wetenschappers erin om epoxy vloeibaar te maken.
Epoxy heeft een sterkte die beton twee maal overtreft. Het zorgt er voor dat de verf enorm hard wordt. De vloer krijgt met epoxy verf een sterke bovenlaag.
Als je met een auto over beton kunt rijden, dan zeker ook over een vloer die met epoxy vloerverf is behandeld. Fabrieksvloeren, winkelvloeren, magazijnvloeren, parkeergarages, werkplaatsen of showrooms. Het zijn voorbeelden van vloeren die meestal met epoxy verf geverfd worden.
Olie en vetten komen er ook niet doorheen. Het is daardoor een bijzonder duurzame coating. U kunt een epoxy vloercoating aanbrengen op cementvloeren, betonvloeren en grindvloeren. Schildert u over een oude epoxy laag heen, kies dan ook bij de nieuwe laag weer voor epoxy.
Het nadeel van epoxy is dat het meestal verkleurt door warmte of UV-licht.
Het verschil tussen polyurethaan en epoxy
Het grootste verschil is de hardheid. Epoxy is harder, polyurethaan is flexibeler. Verf op basis van epoxy wordt daarom vaak industrieel toegepast. Epoxy kan beter tegen stoten, polyurethaan beter tegen krassen. Verf op basis van polyurethaan kan vaak ook op hout aangebracht worden, omdat het enigszins flexibel is. Ook scheurvorming komt niet zo snel voor bij polyurethaan verf.
Welke moet je kiezen, polyurethaan of epoxy?
Wanneer moet je kiezen voor verf op basis van polyurethaan en wanneer op basis van epoxy? Dit hangt in grote mate af van de ondergrond en toepassing. In de regel gebruik je epoxy verf als er sprake is van intensief gebruik, zware belasting, of als de verf goed bestand moet zijn tegen chemicaliën en weekmakers. Polyurethaan wordt vooral gebruikt in particuliere toepassingen, zoals in huizen. Omdat verf op basis van polyurethaan niet of nauwelijks verkleurt onder invloed van zonlicht, wordt het vaak ook buiten gebruikt.
In onze webshop vindt u bij de betonverf alle polyurethaan en epoxy verven in ons assortiment.
Vrijblijvend advies
Er is geen stelregel om aan te geven wanneer u een verf op basis van polyurethaan en wanneer op basis van epoxy moet gebruiken. Bel ons daarom voor vrijblijvend advies. Laat ons weten wat u wilt verven, dan helpen wij u met de keuze voor de juiste verf.