Marmoleum verven

posted in: Werkwijzers
 • 0
 • 24 april 2020

marmoleum vervenVloeren van kunststof, zoals Marmoleum ® * kunt u prima verven. Niet alleen in kleur, maar ook met transparante verf als vervanging voor was of een andere finishlaag.

Linoleum vloeren, zoals Marmoleum®,  worden doorgaans in de was gezet en geboend.  Maar wist u dat u linoleum veel beter kunt verven met een transparante verf voor kunststof? Wanneer u deze verf op uw linoleumvloer aanbrengt, dan brengt u daarmee als het ware een slijtlaag aan. Deze verflaag beschermt uw vloer tegen vuil en krassen. Was is een zachte laag die veel sneller slijt. Vloeren die intensief worden gebruikt, zoals in scholen, ziekenhuizen, sportscholen, kantoren en klinieken, moeten doorgaans ieder jaar opnieuw in de was gezet worden. Een transparante verf voor kunststof hoeft u maar 1 x per 3 tot 5 jaar aan te brengen. Dat scheelt niet alleen enorm in de kosten, maar ook in het werk.

Vloeren van linoleum, zoals Marmoleum® zijn kostbaar. Het loont de moeite om deze optimaal te beschermen. Daarmee verlengt u de levensduur van uw vloer.

Werkwijzer marmoleum verven:

 • ‘Strip’ de vloer met Inno Vloerstripper. Dit product wordt verdund gebruikt: 1 deel Vloerstripper op 5 delen water. Met 1 liter reiniger kunt u ca. 70 m² ‘strippen’. Laat de reiniger 15 minuten intrekken zodat de zeep zijn werk kan doen. Daarna opdweilen en nog 1x goed nadweilen met schoon water. Goed laten drogen.
 • Schuur de vloer licht, korrel 240. Maak de vloer stofvrij.
 • Er is geen primer nodig. Meng de beide componenten van de Kunststof Coating bij voorkeur mechanisch (met een verfmixer) vlak voordat u begint met schilderen. Meng alleen de hoeveelheid die u per laag nodig hebt in gewichtsverhouding. De juiste verhouding staat bij de technische gegevens van de verf. Breng de eerste laag Kunststof Coating aan. Evt. kunt u antislip door deze coating mengen.
 • Afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid kunt u de tweede laag na 2 tot 4 uur aanbrengen. Maar let op: als er meer dan 72 uur tussen beide lagen zit, moet u de eerste laag eerst licht schuren en weer stofvrij maken voordat u de tweede laag aanbrengt. Meng ook weer in dit geval de beide componenten van de verf vlak voordat u begint met schilderen.
 • Werk de vloer eventueel af met een laag transparante Inno Betonverf 2K. Deze verf beschermt de gekleurde laag extra tegen krassen en zonlicht.
 • Laat de vloer goed drogen. Ongeveer 24 uur na de laatste laag is de vloer weer beloopbaar. Wacht 5 tot 7 dagen voordat u de vloer weer volledig belast en er meubels op plaatst. 

Aandachtspunten marmoleum verven

 • Linoleum kan niet met elke verf behandeld worden. Linoleum is een kunststof product. Belangrijk is dan ook om verf te gebruiken die specifiek bestemd is voor toepassing op linoleum. Niet elke verf bedoeld voor kunststof is ook geschikt om linoleum mee te verven! 
 • Oude waslagen móeten verwijderd worden voordat u begint met verven. Doet u dit niet, dan zal de verf nicht hechten. Gebruik hiervoor Inno Vloerstripper
 • Belangrijk is dat de verf of coating chemisch resistent is (i.v.m. schoonmaakmiddelen of mogelijke aanwezigheid van mensen met chemische vervuiling op kleding of schoenen)
 • De verf moet vloeistofdicht zijn (i.v.m. knoeien op de vloer en schoonmaken)
 • Antislip toevoegen aan de verf voorkomt uitglijden. Dit kan handig zijn op trappen en bij in- en uitgangen.

Soorten verf voor marmoleum ®

Wanneer u een linoleum vloer, zoals Marmoleum® wilt verven, dan moet u dus verf gebruiken die specifiek bedoeld is voor toepassing op linoleum. Wij hebben een verf die hier speciaal voor ontwikkeld is:  Inno Coatings Kunststof Coating. Dit is een uitstekende coating voor linoleum. Kunststof Coating is zowel in transparant als in kleur verkrijgbaar.  Het is een bijzonder sterke 2-componenten verf en is gemakkelijk zelf aan te brengen. Met 1kg Kunststof Coating kunt u ongeveer 5m2 voorzien van 2 lagen verf. De gemiddelde prijs per m² voor het verven met Kunststof Coating  ligt daarmee rond de 7 euro. Dat is aanzienlijk lager dan linoleum vervangen of renoveren.

De verf is vloeistofdicht en chemisch resistent. Dat laatste is belangrijk, want dat betekent dat u de vloer ook goed schoon kunt maken met schoonmaakmiddelen.

Het is ook mogelijk om anti slip aan Kunststof Coating toe te voegen. Makkelijk voor plaatsen waar veel in- en uitgelopen wordt, of waar geknoeid kan worden met vloeistoffen.

Populaire kleurkeuzes voor een marmoleumvloer

Linoleum wordt vooral in bedrijfsruimtes, scholen en klinieken gebruikt. Nieuw linoleum waarvan de kleur nog bevalt kunt u behandelen met transparante verf.

marmoleum verven - voor en na

marmoleum verven

Maar bent u uitgekeken op uw bestaande linoleum of Marmoleum® vloer, of is er sprake van slijtage, dan kunt u deze een nieuwe kleur geven. Dat is goedkoper dan het verwijderen of renoveren van de vloer. De mogelijkheden zijn oneindig. Onze Kunststof Coating is in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar. Ruimtes in de zorg moeten niet alleen hygiënisch zijn, maar er ook zo uitzien. Kies voor frisse, heldere kleuren. Scholen mogen vrolijkheid uitstralen. Elke ruimte kan zijn eigen kleur krijgen. Grijs wordt veel toegepast, omdat het een makkelijke, neutrale kleur is die overal bij past. Grijs is er bovendien in veel verschillende tinten, van licht tot donker, of met een zweem blauw, groen of bruin.

 

Verf voor marmoleum bestellen?

We geven u nog even een overzicht van de te gebruiken producten. U kunt ze rechtstreeks bestellen in onze webshop.

 • Schoonmaken/strippen: Inno Vloerstripper
 • Verven: Inno Kunststofcoating (alle RAL kleuren, standaard in mat, op verzoek ook in glans leverbaar). Voor een transparante en UV bestendige slijtlaag: transparante Inno Betonverf 2K. Eveneens in mat en glans. De laatste laag bepaalt de glansgraad.  

Marmoleum verven, bel gerust voor advies

Een linoleum ofwel Marmoleum® vloer verven met Kunststof Coating heeft vele voordelen. Niet alleen verlengt u de levensduur van de vloer, u kunt de vloer ook van andere kleuren of uiterlijk voorzien. Kunststof Coating is een makkelijk aan te brengen verf. 

Hebt u nog vragen over het verven van linoleum, of denkt u dat uw omstandigheden uitzonderlijk zijn, neem dan even contact met ons op voor een gericht advies.

* Marmoleum® is een merknaam van Forbo. In het dagelijks spraakgebruik komen we het vaak tegen als synoniem voor linoleum. Het vermelden van de merknaam in dit louter informatief bedoelde artikel moet dan ook in deze context worden gezien.