Skip to main content

Garagevloer

By 25 May 2020September 12th, 2023 posted in: Op locatie

betonverf voor een garagevloerWilt u een garagevloer verven, dan bepaalt de ondergrond welke behandeling en verf er nodig is. Is er al een coatinglaag aanwezig, dan gaat u anders te werk dan bij een onbehandelde vloer. Een garagevloer heeft veel te lijden. Er wordt auto’s, fietsen of motoren in- en uit gereden, er staan allerlei spullen en er wordt misschien geknoeid met water, vet, olie of andere vloeistoffen. Om deze te beschermen is het verstandig om de garagevloer te verven. Een ongeverfde vloer slijt namelijk ook. Chemische stoffen kunnen de vloer aantasten en er kunnen lelijke vlekken ontstaan. Vocht kan bovendien betonrot veroorzaken. Met een goede betonverf beschermt u de garagevloer. Bovendien maakt de meeste betonverf de vloer ook vloeistofdicht, waardoor de vloer ook veel beter schoon te houden is.

Het schilderen van een garagevloer met betonverf is de goedkoopste manier om de vloer van uw garage duurzaam, slijtvast en geheel vloeistofdicht te maken. Ook is uw vloer gemakkelijker te onderhouden. Het enige wat u moet doen is na een jaar of acht opnieuw schilderen, of zoveel eerder afhankelijk van het gebruik. Verderop in dit artikel geven we u een verfadvies.

Garagevloer verven, denk hieraan:

 • Een goede voorbereiding maakt de klus gemakkelijker. Maak de vloer leeg, schoon en vetvrij.
 • Repareer eerst gaten en scheuren (Inno Vloerfix of epoxy plamuur).
 • Zit er al een verflaag op de vloer? Dan is het aan te raden het artikel over het overschilderen van oude verflagen even te lezen.
 • Hebt u een anhydrietvloer? Dan is het belangrijk om een dampopen verf te gebruiken!
 • Hebt u een monoliervloer (gevlinderde vloer)? Dan moet de vloer eerst gestraald worden of geschuurd worden met een diamantschuurmachine.
 • Hebt u vloerverwarming? Vraag dan meer informatie, want Garagevloer Coating kan zacht worden als de vloerverwarming aan staat en er een auto met hete banden op geplaatst wordt.
 • Moet u de vloer repareren? Houd dan rekening met de droogtijd van het reparatiemiddel.
 • Een primer vermindert de zuigende werking van de vloer. Een primer verbetert ook de hechting van de nieuwe verf op de ondergrond. Ook kan een primer fungeren als schakellaag tussen een oude en een nieuwe verflaag.
 • Voeg eventueel antislip zand toe aan de voorlaatste laag betonverf.
 • Laat de verf goed uitharden! Ongeveer 24 uur na de laatste laag is de vloer doorgaans weer beloopbaar. Na 5 tot 7 dagen is de verf uitgehard en kan deze weer volledig belast worden. Zeker bij een garage is dit belangrijk, omdat de vloer zwaar belast wordt.
 • Zie ook Algemene werkwijze

Populaire kleurkeuzes voor een garagevloer

De meest gebruikte kleur in garages is grijs. Grijs oogt neutraal en past overal bij. Echter, ook grijs is er in allerlei variaties. Niet alleen licht of donker, maar ook in bijvoorbeeld bruin-, blauw- of groengrijs. Bijna al onze verven zijn leverbaar  in vrijwel alle RAL-kleuren, dus als u iets heel anders wilt dan kan dat ook.

Let op! Kleuren op beeldschermen wijken af van de werkelijkheid. Bepaal uw kleur altijd op basis van een RAL-kleurenkaart.

Veel voorkomende garagevloer RAL kleuren:

garagevloer verven RAL 7001 garagevloer verven RAL 7002 garagevloer verven RAL 7003 garagevloer verven RAL 7004 RAL 7005 RAL 5024

Producten om een garagevloer te verven

Omdat de ondergrond niet in elke garage hetzelfde is, verwijzen we u graag naar de onderstaande werkwijzers voor de juiste werkwijze per type vloer. Ga dus na welke ondergrond u heeft voor u verf bestelt en aan de slag gaat.

De meest voorkomende ondergronden zijn:

De meeste gekochte producten voor een garagevloer zijn:

Onderstaande afbeeldingen van een garagevloer, als voorbeeld voor het verven, na het repareren en het eindresultaat:

garagevloer verven vooraf

situatie vooraf

garagevloer verven na reparatie

na reparatie en primer

garagevloer verven eindresultaat

na 2 lagen Garagevloer Coating

Algemene werkwijze

De werkwijze bij een onbehandelde (niet gevlinderde) betonvloer zonder vloerverwarming is als volgt:
 • de vloer ontvetten met Inno Vloerreiniger; de reiniger verdunnen met water (verhouding 1 deel reiniger op 10 delen water; 1 liter reiniger is voldoende voor 40m2), aanbrengen met schrobber of dweil, 10 min. laten intrekken en daarna nog even doorborstelen en opdweilen. Hierna nog 2x nadweilen met schoon water en de vloer laten drogen.
 • de vloer goed schuren (korrel 100) en stofvrij maken
 • 1 laag Vloerprimer 2K aanbrengen, minimaal 12 uur laten drogen, maar binnen 36 uur overschilderen (indien er langer tussen zit moet er licht opgeschuurd worden)
 • 2 lagen Garagevloer Coating 2K aanbrengen, tussen de lagen minimaal 12 uur en maximaal 36 uur droogtijd
 • Na de laatste laag de coating 7 dagen laten uitharden alvorens deze weer volledig te belasten. Na ca. 24 uur is de vloer wel weer beloopbaar

Persoonlijk advies

Wilt u advies voor uw situatie? We helpen u graag en vrijblijvend. Bel of mail Betonlife en we helpen u meteen verder!