Skip to main content

Marmoleum verven

By 15 juni 2022juli 29th, 2022 posted in: Werkwijzers

marmoleum vervenVloeren van kunststof, zoals Marmoleum ® * (linoleum) kunt u prima verven. Een linoleumvloer is een dure vloer en gaat lang mee. Maar het kan zijn dat u na verloop van tijd uitgekeken bent op de kleur. Of u komt in een nieuw huis waar al linoleum ligt, maar niet in een kleur die bij u past. 

Met onze Kunststof Coating kunt u een bestaande linoleumvloer een geheel nieuw uiterlijk geven. Deze coating is zeer kras- en slijtvast. Onze verven zijn alleen in effen kleuren verkrijgbaar. Het gemarmerde effect van linoleum verdwijnt daarmee als u de vloer overschildert. Maar daar staat weer tegenover dat we vrijwel elke RAL-kleur kunnen leveren, dus de mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Werkwijzer marmoleum verven:

 • ‘Strip’ de vloer met Inno Vloerstripper. Dit product wordt verdund gebruikt: 1 deel Vloerstripper op 5 delen water. Met 1 liter reiniger kunt u ca. 70 m² ‘strippen’. Laat de reiniger 15 minuten intrekken zodat de zeep zijn werk kan doen. Daarna opdweilen en nog 1x goed nadweilen met schoon water. Goed laten drogen.
 • Schuur de vloer, korrel 100-120. Maak de vloer stofvrij.
 • Er is geen primer nodig. Meng de beide componenten van de Kunststof Coating bij voorkeur mechanisch (met een verfmixer) vlak voordat u begint met schilderen. Meng alleen de hoeveelheid die u per laag nodig hebt in gewichtsverhouding. De juiste verhouding staat bij de technische gegevens van de verf. (Wanneer u een deel van de verf mengt, meng dan eerst de verf goed door voordat u de verharder erbij doet.) Breng de eerste laag Kunststof Coating aan. Evt. kunt u antislip door deze coating mengen. Rol in gelijkmatige, dunne lagen. Met 1kg verf moet u minimaal een oppervlak van 8m2 kunnen verven. Als u minder m2 met 1kg kunt verven, dan zit de verf er te dik op!
 • Afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid kunt u de tweede laag na 2 tot 4 uur aanbrengen. Maar let op: als er meer dan 72 uur tussen beide lagen zit, moet u de eerste laag eerst licht schuren en weer stofvrij maken voordat u de tweede laag aanbrengt. Meng ook weer in dit geval de beide componenten van de verf vlak voordat u begint met schilderen.
 • Wordt een vloer zwaar belast? Werk de vloer dan eventueel af met een laag transparante Topcoating om de gekleurde laag extra te beschermen tegen krassen en slijtage. Informeer naar de mogelijkheden.
 • Laat de vloer goed drogen. Ongeveer 24 uur na de laatste laag is de vloer weer beloopbaar. Wacht 5 tot 7 dagen voordat u de vloer weer volledig belast en er meubels op plaatst. 

Aandachtspunten marmoleum verven

 • Linoleum kan niet met elke verf behandeld worden. Linoleum is een kunststof product. Belangrijk is dan ook om verf te gebruiken die specifiek bestemd is voor toepassing op linoleum. Niet elke verf bedoeld voor kunststof is ook geschikt om linoleum mee te verven! 
 • Oude waslagen móeten verwijderd worden voordat u begint met verven. Doet u dit niet, dan zal de verf niet hechten. Gebruik hiervoor Inno Vloerstripper
 • Belangrijk is dat de verf ook reinigbaar is (i.v.m. schoonmaakmiddelen of mogelijke aanwezigheid van mensen met chemische vervuiling op kleding of schoenen)
 • De verf moet vloeistofdicht zijn (i.v.m. knoeien op de vloer en schoonmaken)
 • Antislip toevoegen aan de verf voorkomt uitglijden. Dit kan handig zijn op trappen en bij in- en uitgangen.

Soorten verf voor marmoleum ®

Wanneer u een linoleum vloer, zoals Marmoleum® wilt verven, dan moet u dus verf gebruiken die specifiek bedoeld is voor toepassing op linoleum. Wij hebben een verf die hier speciaal voor ontwikkeld is:  Inno Coatings Kunststof Coating. Dit is een uitstekende coating voor linoleum. Kunststof Coating is in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar.  Het is een bijzonder sterke 2-componenten verf en is gemakkelijk zelf aan te brengen. Met 1kg Kunststof Coating kunt u ongeveer 5m2 voorzien van 2 lagen verf. De gemiddelde prijs per m² voor het verven met Kunststof Coating  ligt daarmee rond de 7 euro. Dat is aanzienlijk lager dan linoleum vervangen of renoveren.

De verf is vloeistofdicht en kan ook redelijk goed tegen reguliere reinigingsmiddelen. Dat laatste is belangrijk, want dat betekent dat u de vloer ook goed schoon kunt maken.

Het is ook mogelijk om anti slip aan Kunststof Coating toe te voegen. Makkelijk voor plaatsen waar veel in- en uitgelopen wordt, of waar geknoeid kan worden met vloeistoffen.

Populaire kleurkeuzes voor een marmoleumvloer

Linoleum wordt vooral in bedrijfsruimtes, scholen en klinieken gebruikt. Nieuw linoleum waarvan de kleur nog bevalt kunt u behandelen met transparante verf.

marmoleum verven - voor en na

marmoleum verven

Maar bent u uitgekeken op uw bestaande linoleum of Marmoleum® vloer, of is er sprake van slijtage, dan kunt u deze een nieuwe kleur geven. Dat is goedkoper dan het verwijderen of renoveren van de vloer. De mogelijkheden zijn oneindig. Onze Kunststof Coating is in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar. Ruimtes in de zorg moeten niet alleen hygiënisch zijn, maar er ook zo uitzien. Kies voor frisse, heldere kleuren. Scholen mogen vrolijkheid uitstralen. Elke ruimte kan zijn eigen kleur krijgen. Grijs wordt veel toegepast, omdat het een makkelijke, neutrale kleur is die overal bij past. Grijs is er bovendien in veel verschillende tinten, van licht tot donker, of met een zweem blauw, groen of bruin.

Let op! Kleuren op beeldschermen wijken af van de werkelijkheid. Bepaal uw kleur altijd op basis van een RAL-kleurenkaart.

RAL 7035 lichtgrijs

Verf voor marmoleum bestellen?

We geven u nog even een overzicht van de te gebruiken producten. U kunt ze rechtstreeks bestellen in onze webshop.

 • Schoonmaken/strippen: Inno Vloerstripper
 • Verven: Inno Kunststofcoating (alle RAL kleuren, standaard in zijdemat, op verzoek ook in mat leverbaar). Voor een transparante en UV bestendige slijtlaag: transparante Inno Betonverf 2K. Eveneens in zijdemat en mat. De laatste laag bepaalt de glansgraad.  

Marmoleum verven, bel gerust voor advies

Een linoleum ofwel Marmoleum® vloer verven met Kunststof Coating heeft vele voordelen. Niet alleen verlengt u de levensduur van de vloer, u kunt de vloer ook van andere kleuren of uiterlijk voorzien. Kunststof Coating is een makkelijk aan te brengen verf. 

Hebt u nog vragen over het verven van linoleum, of denkt u dat uw omstandigheden uitzonderlijk zijn, neem dan even contact met ons op voor een gericht advies.

* Marmoleum® is een merknaam van Forbo. In het dagelijks spraakgebruik komen we het vaak tegen als synoniem voor linoleum. Het vermelden van de merknaam in dit louter informatief bedoelde artikel moet dan ook in deze context worden gezien.