Skip to main content

Zwembad

By 15 May 2022May 25th, 2022 posted in: Op locatie

zwembad verven

Wanneer u uw zwembad verven wilt, is allereerst belangrijk van welk materiaal uw zwembad is gemaakt. Dit is vaak polyester, maar kan beton, cementpleisterwerk of staal zijn. Ook zie je vaak tegels in een zwembad. Het materiaal bepaalt welke behandeling en verf nodig is. Ook maakt het uit of uw zwembad al eens geverfd is. Je kunt namelijk niet klakkeloos verven over elkaar heen aanbrengen, want sommige verven verdragen elkaar niet. Daarom is het belangrijk te onderzoeken welke verf er op zit, zodat je kunt bepalen of en waarmee dit overschilderd kan worden. Eén tip kunnen we u daarin geven: als u met een doekje met thinner over de aanwezige verflaag wrijft en deze lost niet op, dan is het waarschijnlijk een 2-componentenverf systeem.

Vista is specialist in zwembadverf. Vandaar dat wij alleen verf van Vista voor zwembaden in ons assortiment hebben. Deze verven zijn doorgaans ook geschikt voor sier- en speelvijvers.

De juiste werkwijze hangt af van de ondergrond en of er al een verflaag aanwezig is. Lees daarom altijd goed de technische informatie van de betreffende verf.

Producten om zwembaden mee te verven

De ondergrond van een zwembad kan verschillen. En het ene type ondergrond kan een andere werkwijze hebben dan een andere.

De meest gekochte verven voor zwembaden zijn:

Vista Zwembadverf

Dit is een 1-component chloorrubberverf en geschikt voor het verven van zwembaden en vijvers van:

 • onbehandeld beton
 • onbehandeld cementpleisterwerk
 • een bestaande laag chloorrubberverf

Vista Zwembadverf is verkrijgbaar in 5 kleuren (zie verderop in dit artikel). Het is een gemakkelijk aan te brengen verf, direct uit de pot te gebruiken en daarmee zeer geschikt voor de particuliere markt. Zwembadverf is niet geschikt voor polyester of staal.

Vista Topcoat

Dit is een 2-componenten acrylaat-polyurethaan verf en geschikt voor het verven van zwembaden en vijvers van:

 • polyester
 • onbehandeld beton en andere cementgebonden ondergronden
 • staal (ook RVS)
 • een bestaande 2-componenten verflaag (mits dat onderwaterverf is)
 • tegels

Vista Topcoat is in vrijwel alle RAL- en NCS-kleuren verkrijgbaar. Op nieuwe ondergronden brengt u altijd eerst een laag primer aan, Vista Basecoat.

Vista Basecoat

Dit is een 2-componenten acrylaat-polyurethaan primer. U gebruikt deze verf als basis onder Vista Topcoat. Basecoat geeft een goede hechting op:

 • polyester
 • epoxy
 • RVS
 • staal
 • beton
 • cement
 • tegels (alleen met een speciale toevoeging)

Basecoat is verkrijgbaar op kleur (alle RAL en NCS kleuren)

Vista Zwembad Sealer

Zwembad Sealer is een transparante 2-componenten toplaag die u over de verflaag heen aanbrengt. De transparante sealer beschermt de geverfde laag en zorgt ervoor dat verkleuring door chloor en zonlicht aanzienlijk wordt vertraagd. De coating is glanzend, volledig transparant en vergeelt niet.

Ter verduidelijking heeft Vista een handig overzicht gemaakt, klik op onderstaande afbeelding om deze te downloaden.

vista zwembad verf folder

Zwembad verven, denk hieraan:

 • Een goede voorbereiding maakt de klus gemakkelijker. Maak het zwembad daarom altijd leeg, schoon en vetvrij. Zorg ervoor dat de ondergrond goed gedroogd is voor u begint met het schilderwerk. Schoonmaakmiddelen zijn Vista Calcimex (verwijderen van kalk en cementhuid, algen en mossen) en Vista Viamond (ontvetten, verwijderen van algen en mossen).
 • Het bad moet van buiten af waterdicht zijn. Dat betekent doorgaans dat u vochtschermen aan de buitenzijde (zowel zijkant als onderkant) van het zwembad moet plaatsen, zodat bijv. grondwater niet in het beton kan dringen.
 • Repareer eerst gaten en scheuren (Inno Vloerfix of epoxy plamuur) als de ondergrond van beton of cementpleisterwerk is. Houdt ook rekening met de droogtijd van de plamuur.
 • Impregneer nieuwe betonnen en cementgebonden ondergronden voordat u de verf aanbrengt. U kunt hiervoor Vista Impregnatie gebruiken.
 • Zit er al een verflaag op? Belangrijk is om niet verschillende soorten verf over elkaar heen te gebruiken. Bijvoorbeeld: chloorrubberverf overschildert u altijd met chloorrubberverf. Loszittende verflagen moet u verwijderen. Weet u niet welke verf erop zit? Dan moet u zekerheidshalve de oude verflaag volledig verwijderen. Dit kunt u doen door schuren of stralen. Tip: een 2-componentenverf lost niet op als u er met een doekje met thinner overheen wrijft.
 • Werk niet in de volle zon. Door de zon kunnen er blazen in de verf ontstaan. Werk ook niet bij vorst. Onder de 10 graden hecht de verf niet meer goed.
 • Laat de verf goed uitharden! Lees altijd de technische informatie in de datasheet van de verf. Vaak is de verf al snel droog, maar moet u minstens 10 dagen wachten voor u het bad afvult met water.

Populaire kleurkeuzes voor een zwembad

Afhankelijk van de verf die u gebruikt of kunt gebruiken, kunt u kiezen uit een aantal standaard kleuren of hebt u de keus uit vrijwel alle RAL- en NCS-kleuren.

Vista Topcoat is verkrijgbaar in vrijwel alle RAL- en NCS-kleuren, dus een zwembad in vrijwel elke kleur is mogelijk.

Vista Zwembadverf is verkrijgbaar in de volgende kleuren (kleuren op beeldscherm wijken af van de werkelijkheid):

zwembad verven NCS S2060 B NCS S 0502-Y NCS S 1050-B20G NCS S 2050-B80G NCS S 9000-N

Persoonlijk advies

Hebt u nog vragen, wilt u weten wat u het beste kunt doen? We helpen u graag en vrijblijvend verder.  U kunt bellen of mailen.