Skip to main content

Gietvloer verven

By 5 september 2024 posted in: Werkwijzers

gietvloer verven

Een gietvloer die er niet meer zo mooi uitziet, kan je heel goed verven om de gietvloer er weer als nieuw uit te laten zien. Een gietvloer is een dure vloer. Is er sprake van slijtage, of ben je uitgekeken op de kleur, dan is het niet nodig om de gietvloer te vervangen. Een gietvloer is namelijk heel goed overschilderbaar! We horen vaak (zelfs van schilders) dat een gietvloer niet geverfd kan worden, maar met de juiste verf kan dat echt!

Net als elke vloer, slijt een gietvloer ook door het gebruik. Een nieuwe gietvloer bescherm je optimaal door hierop een transparante coating aan te brengen. Daarmee bescherm je de dure vloer tegen stoten en krassen en gaat deze veel langer mee.

In dit artikel bespreken we de stappen en producten die nodig zijn om je gietvloer te verven en geven we tips voor het beste resultaat.

Inhoudsopgave

Belangrijkste punten

  • Voordat je begint met verven van de gietvloer, repareer je beschadigingen.
  • De verf van Inno Coatings is zowel geschikt voor epoxy- als voor PU-gietvloeren.
  • Goed ontvetten, schuren, de juiste verf en verfrollers zijn belangrijk voor een mooi eindresultaat.
  • Houd het aantal aangegeven dagen droogtijd aan zodat de verf kan uitharden voor een duurzaam resultaat.
  • Een transparante topcoat verlengt de levensduur van de geverfde gietvloer.

Voorbereiding van de gietvloer

Hoewel een gietvloer erg duurzaam is, kunnen er na verloop van tijd toch krassen en slijtageplekken ontstaan. Deze moet je eerst repareren voordat je verf aanbrengt. Maar voordat je begint, maak je de vloer eerst schoon en vetvrij met Inno Vloerreiniger. Het ontvetten van de gietvloer is cruciaal voor een goede hechting van de verf. Daarna repareer je eventuele beschadigingen met Inno Vloerfix. Tot slot schuur je de gietvloer licht op. Gebruik schuurpapier dat niet te grof is, bijvoorbeeld korrel 180.
Het schuren van de vloer zorgt er mede voor dat de verf zich beter hecht aan de vloer. Hoe beter de verf hecht, hoe langer de vloer mooi blijft.

Stap-voor-stap handleiding voor het verven van een gietvloer

1. Vloerverwarming uitzetten

Als je vloerverwarming hebt, zet deze dan minimaal 1 dag voordat je begint met verven uit. Als de vloerverwarming aan blijft staan kan de verf ongelijkmatig drogen of minder gemakkelijk te verwerken zijn. Dat kan verkleuringen en rolbanen veroorzaken.

2. Schoonmaken, ontvetten, schuren

Heb je vloerverwarming, zet deze dan minimaal 24 uur van te voren uit. Maak de vloer schoon en vetvrij met Inno Vloerreiniger. Vergeet niet om ook na te spoelen, er mag geen reinigingsmiddel op de vloer achterblijven. Daarna schuur je de vloer met korrel 180. Uiteraard maak je daarna de vloer stofvrij.

3. Repareren

Zijn er beschadigingen, zoals deuken of krassen? Deze kan je mooi opvullen met Inno Vloerfix. Houd er in je planning rekening mee dat de Vloerfix ook moet drogen en vlak geschuurd moet worden.

4. Verf mengen

Het maakt niet uit of je een epoxy of PU gietvloer hebt; in beide gevallen gebruik je Inno Betonverf 2K om je gietvloer te verven. Dit is een 2-componentenverf op basis van polyurethaan (PU). Meng de verf met de meegeleverde verharder. Doe dit pas als je direct daarna kunt beginnen met verven, want het hardingsproces begint zodra je de componenten met elkaar mengt. De verf is daarna beperkte tijd verwerkbaar. Het is heel belangrijk om de verf en verharder goed te mengen. Giet beide componenten (component A + B) in een mengvat of emmer en meng de componenten op de laagste stand 2 tot 3 minuten door.
Heb je minder dan de inhoud van het blik nodig? Meng dan alleen de hoeveelheid die je per laag nodig hebt. Weeg de beide delen bij voorkeur af op bijvoorbeeld op een keukenweegschaal in de juiste gewichtsverhouding. De verhoudingen staan bij de technische gegevens van de verf. (Wanneer je een deel van de verf mengt, meng dan eerst de verf goed door voordat je de verharder erbij doet.). Lees ons artikel over mengverhouding!

5. Verf aanbrengen

Je brengt 2 verflagen aan. Twee dunne verflagen geven een betere dekking en een egaler resultaat en is bovendien sterker dan één dikkere laag. Breng de verf aan met een verfroller, waarbij je ca. 1 meter vanaf de kant begint en dan de verf naar beide zijden uitrolt. (Als je direct aan de kant begint, dan komt daar meer verf dan in het midden van de vloer terecht, vandaar dat je beter iets van de kant af kunt beginnen met rollen.) Tussen de lagen houd je de aangegeven droogtijd aan.

6. Transparante topcoating

Vooral bij gietvloeren is het aan te raden om een transparante topcoating aan te brengen. Een kras in een gekleurde verflaag zie je vrij snel, maar in een transparante verflaag bijna niet. Hoewel het zeer harde verf is die behoorlijk krasvast is, kan het toch gebeuren dat er op den duur krassen ontstaan. Je beschermt de gekleurde laag met transparante Topcoat 2K. Wacht met het aanbrengen van de transparante toplaag minimaal 12 uur na het aanbrengen van de laatste laag gekleurde Betonverf 2K. Let er op dat ook de transparante topcoat goed gemengd moet worden voordat je deze op de vloer aanbrengt.

7. Drogen en uitharden

Ongeveer 24 uur na de laatste verflaag is de vloer weer beloopbaar. De verf is dan echter nog niet chemisch uitgehard. Dat uitharden duurt ongeveer 7 dagen. Daarna kan je de vloer weer volledig belasten en meubels terugeplaatsen.

Benodigde materialen en gereedschappen voor het verven van een gietvloer

Voor het verven van een gietvloer heb je de volgende materialen en gereedschappen nodig:

Kleuren voor gietvloeren

Gietvloeren zijn doorgaans neutraal van kleur. Meestal wordt gekozen voor een grijstint of een zandkleur, want dat past bijna overal bij. Maar met verf is alles mogelijk; je kunt bij ons kiezen uit wel 2000 verschillende kleuren, want we kunnen deze verf in bijna elke RAL- en NCS-kleur maken.

Overweeg ook om een transparante topcoating aan te brengen voor extra bescherming en daarmee een langere levensduur van je geverfde gietvloer.

Let op! Kleuren op beeldschermen wijken af van de werkelijkheid. Bepaal je kleur altijd op basis van een RAL-kleurenkaart. Het onderstaande zijn voorbeelden, we kunnen vrijwel elke RAL- en NCS-kleur maken

RAL 7034 RAL 9010 RAL 1014 ivoor RAL 6033 mintturquoise RAL 7005 RAL 7009 anhydrietvloer verven

Conclusie

Het verven van een gietvloer is een goede en betaalbare manier om je bestaande gietvloer te verfrissen of om de uitstraling van je interieur te veranderen. Een bestaande gietvloer die slijtageplekken vertoont, ziet er na het verven weer als nieuw uit. Een nieuwe gietvloer kan je voorzien van een transparante topcoating, waardoor de vloer langer meegaat. Het is eenvoudig zelf uit te voeren, maar het vraagt wel de nodige voorbereiding en aandacht.

Veelgemaakte fouten en hoe deze te voorkomen

Onvoldoende voorbereiding

Het is enorm belangrijk om de gietvloer goed schoon te maken voordat je begint met verven. Verf hecht niet op vet, dus als de vloer niet goed ontvet wordt, zal de verf niet goed ‘plakken’ en gaan bladderen. Ook belangrijk is dat je de vloer goed naspoelt/dweilt met schoon water.

Daarnaast moet de vloer licht opgeschuurd worden. Dat is een vervelende klus, maar door het schuren kan de coating beter hechten, dus hoe vervelend ook, schuren moet!

Verkeerde verfkeuze

Niet elk type verf is geschikt voor het verven van een gietvloer. Twijfel je over de keuze voor het type verf, vraag dan altijd advies. Inno Coatings Topcoat 2K is absoluut geschikt voor het verven van gietvloeren.

Onjuiste toepassing

Verf die te dik wordt aangebracht, kan ervoor zorgen dat de vloer ongelijkmatig droogt en daardoor langer moet uitharden. Meestal breng je twee verflagen aan. De eerste laag hoeft niet dekkend te zijn, want doorgaans zorgt de tweede laag voor voldoende dekking. Anderzijds moet je de verf ook niet te dun aanbrengen, want dan dekt het onvoldoende.

Onvoldoende droogtijd

Voordat je de tweede laag aanbrengt, moet de eerste laag voldoende droog zijn. Doorgaans moet een verf minimaal 12 uur drogen voordat je de volgende laag kunt aanbrengen. Volg altijd de aanwijzigingen van het product. Ook moet de verf chemisch uitharden, wat meestal enkele dagen duurt. Zet je de meubels te snel terug, dan loop je het risico dat de verf beschadigt. Het verven van een gietvloer kost tijd en die moet je het geven voor een optimaal en duurzaam resultaat.

Verkeerde omgevingsomstandigheden

Verven doe je het best bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Is het warmer, dan kan het gebeuren dat de verf te snel droogt. Vaak krijg je dan zogeheten rolbanen te zien. Is het kouder? Dan kan de verf vaak minder goed hechten op de ondergrond. Komt er zonlicht op de vloer? Dan kunnen er blaasje in de verf ontstaan.

Verf en verharder niet goed gemengd

Als de verf en verharder niet goed gemengd worden, dan kunnen er verschillende dingen gebeuren: de verf hecht minder goed, de verf trekt vuil aan in plaats van dat deze vuil afstoot, de verf gaan craquelleren. Meng verf en verharder altijd mechanisch en in de juiste mengverhouding. Mechanisch mengen houdt in: 3 minuten mixen met een verfmixer. Roeren is echt niet voldoende.

Onderhoud van een geverfde gietvloer

Het onderhouden van een geverfde gietvloer is simpel. Regelmatig stofzuigen en dweilen met een mild schoonmaakmiddel. Denk er wel om dat ook verf aangetast kan worden. Wordt er geknoeid, laat het dan niet liggen, maar maak het meteen schoon. Zo voorkom je dat pigmenten uit vloeistoffen en voedsel in de verf trekken.

Veelgestelde vragen over het verven van een gietvloer

Waarom zou ik mijn gietvloer verven?

Een gietvloer is een kostbare vloer. Als deze er minder mooi begint uit te zien, dan kan je de levensduur van de vloer verlengen door deze te schilderen. Maar het kan ook zo zijn dat je de uitstraling van je interieur wilt aanpassen. Kleurtrends veranderen immers en door de vloer te schilderen kan je je vloer mee laten veranderen met de rest van je interieur. Het is dus niet nodig om de vloer te vervangen. Door het aanbrengen van een verflaag ziet de vloer er weer als nieuw uit. Je kunt een gietvloer zowel vanuit renovatie oogpunt als uit esthetisch oogpunt prima schilderen.

Hoe lang duurt het om een gietvloer te verven?

Het verven neemt twee dagen in beslag, want je moet 2 lagen aanbrengen met minimaal 12 uur droogtijd tussen de lagen. Samen met de voorbereiding (het leeghalen van de ruimte, ontvetten en schuren van de vloer) ben je 3 dagen bezig. Houd bij het opnieuw inrichten ook rekening met de tijd die de verf nodig heeft om uit te harden.

Kan ik zelf mijn gietvloer verven?

Veel bedrijven raden af om zelf een gietvloer te verven. Met de juiste voorbereiding en de juiste verf en werkwijze is het echter een klus die je juist heel goed zelf kunt doen!

Moet ik mijn meubels verwijderen voordat de gietvloer wordt geverfd?

Jazeker, de ruimte moet helemaal leeg zijn. Soms wordt ons gevraagd of het ook mogelijk is om eerst de ene helft en dan de andere helft te schilderen. Dat raden we af, want je krijgt dan vrijwel altijd een naad te zien.

Welke verf is geschikt voor een PU of epoxy gietvloer?

Onze Topcoat 2K is een PU verf, maar kan je zowel op een PU- als op een epoxy- gietvloer aanbrengen. Het voordeel van onze PU-coating is dat deze bestand is tegen UV en daardoor niet vergeelt door zonlicht of vloerverwarming.

Wat zijn de voordelen van het verven van een gietvloer?

Het grootste voordeel is dat je de investering in de vloer niet verliest. De gietvloer blijft immers gewoon liggen, het enige wat je doet is er een kleurlaag op aanbrengen, waardoor de vloer er weer als nieuw uitziet. De verf beschermt ook, waardoor de vloer nog langer mee gaat. In die zin bespaar je kosten, want verven is veel goedkoper dan het aanbrengen van een nieuwe vloer.

Een ander voordeel is dat je kunt kiezen uit bijna 2000 verschillende kleuren. Dat zorgt ervoor dat het altijd in je interieur in te passen is.

Wat zijn de nadelen van het verven van een gietvloer?

Een nadeel is dat verf gevoelig kan zijn voor vlekken. Nu is dat bij een gietvloer niet anders, maar mensen verwachten vaak toch dat de verf meer kan hebben dan de vloer zelf. Als je de vloer goed onderhoudt en vloeistoffen, voedsel, etc. direct verwijdert, dan blijft de vloer het langst mooi.

Wat kost het verven van een gietvloer

Het verven van een gietvloer kost afhankelijk van de grootte van het vloeroppervlak tussen de € 8,50 en € 12,50 per m2. Daarnaast heb je kosten voor het ontvetten (ca. 0,30 per m2) en het schuren. Hoe groter de vloer, hoe lager de kosten per m2. Dit komt omdat verf in een grote verpakking goedkoper is dan in een kleine verpakking.

Advies nodig over het verven van een gietvloer?

Wil je je gietvloer verven en heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Bel ons gerust! Advies is altijd vrijblijvend.

Verf bestellen voor gietvloeren

Verf/Coating: Inno Topcoat 2K (alle RAL- en NCS-kleuren). Voor extra bescherming: Inno Topcoat 2K transparant

Repareren: Inno Vloerfix

Ontvetten: Inno Vloerreiniger

Benodigdheden: kwasten, verfrollers, etc.