Skip to main content

Linoleum verven

By 18 juli 2022juli 26th, 2023 posted in: Werkwijzers
linoleum verven

Afbeelding van de Zaak van Sjaak, linoleumvloer die met Inno Kunststof Coating is gecoat

Linoleum kan je heel goed verven mits je de juiste verf gebruikt. Linoleum is een vloer waar kunststoffen in zitten. De meeste verven hechten daar niet op. Bovendien wordt zo’n vloer vaak in de was gezet. Dat is een vorm van vet en verf hecht niet op vet. Het is daarom allereerst zaak om oude waslagen te verwijderen. Dit kan met een speciaal schoonmaakmiddel

Deze is klus is heel gemakkelijk zelf te doen. Alleen als het vloeroppervlak heel erg groot is kunt u het schilderwerk beter uitbesteden. Maar dat geldt natuurlijk voor alle grote schilderklussen.

Op de foto ziet u de eerste verflaag. De tweede verflaag maakt de vloer volledig dekkend.

Waarom en wanneer linoleum verven?

Een linoleumvloer is prijzig in de aanschaf, maar is ook heel duurzaam en kan tegen een (flink) stootje. Maar wat als je uitgekeken bent op de kleur? Of als je in een nieuw huis komt waar al linoleum ligt in een kleur die je niet mooi vindt? En als de vloer hier en daar beschadigd is? Of als je het steeds maar weer in de was zetten beu bent?

Schilderen is dan een goed alternatief. U verandert immers alleen de kleur en behoudt de kwaliteit van de vloer. Onze Kunststof Coating is een sterke 2-componenten verf die ook tegen een stootje kan en is leverbaar in ontzettend veel kleuren.  Is uw vloer hier en daar beschadigd, dan kunt u deze repareren met Inno Vloerfix. Na het verven ziet u er dan niets meer van. 

Kunststof Coating is er ook in transparant en is daarmee een aantrekkelijk alternatief voor het in de was zetten van de vloer. De coating gaat namelijk veel langer mee dan een waslaag en beschermt de onderliggende vloer ook nog eens tegen krassen en beschadigingen.

Werkwijzer linoleum verven:

 • ‘Strip’ de vloer met Inno Vloerstripper. Oók als er geen waslaag op de vloer zit is het verstandig dit te doen, want het verwijdert ook vuil en vet. Vloerstripper wordt verdund gebruikt: 1 deel Vloerstripper op 5 delen water. Met 1 liter  reiniger kunt u na verdunning ca. 70 m² ‘strippen’. Laat de reiniger 15 minuten intrekken. Daarna opdweilen en nog 1x goed nadweilen met schoon water. Goed laten drogen.
 • Schuur de vloer, korrel 100-120 en maak daarna stofvrij.
 • Meng de beide componenten van de Kunststof Coating bij voorkeur mechanisch (met een verfmixer) vlak voordat u begint met schilderen.
 • Minder dan de inhoud van het blik nodig? Meng dan alleen de hoeveelheid die u per laag nodig hebt. Weeg de beide delen bij voorkeur af op bijvoorbeeld op een keukenweegschaal in de juiste gewichtsverhouding. De verhoudingen staan bij de technische gegevens van de verf. (Wanneer u een deel van de verf mengt, meng dan eerst de verf goed door voordat u de verharder erbij doet.)
 • Breng de eerste laag Kunststof Coating aan. Rol in gelijkmatige, dunne lagen. Geen zorgen, de tweede laag zorgt voor de dekking.  Met 1kg verf moet u minimaal een oppervlak van 8m2 kunnen verven. Als u minder m2 met 1kg kunt verven, dan zit de verf er te dik op!
 • Afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid kunt u de tweede laag na 2 tot 4 uur aanbrengen. Maar let op: als er meer dan 72 uur tussen beide lagen zit, moet u de eerste laag eerst licht schuren en weer stofvrij maken voordat u de tweede laag aanbrengt. Meng ook weer in dit geval de beide componenten van de verf pas vlak voordat u begint met schilderen.
 • Werk de vloer eventueel af met een laag transparante Topcoating om de gekleurde laag extra te beschermen tegen krassen en slijtage. Informeer naar de mogelijkheden.
 • Laat de vloer goed drogen. Ongeveer 24 uur na de laatste laag is de vloer weer beloopbaar. Wacht 5 tot 7 dagen voordat u de vloer weer volledig belast en er meubels op plaatst. 

Aandachtspunten linoleum verven

 • Linoleum is een kunststof product. Belangrijk is dan ook om verf te gebruiken die specifiek bestemd is voor toepassing op linoleum. Let op! Niet elke kunststofverf is ook geschikt om linoleum mee te verven! 
 • Oude waslagen móeten verwijderd worden voordat u begint met verven. Doet u dit niet, dan zal de verf niet hechten. Gebruik hiervoor Inno Vloerstripper
 • Probeer niet om de verf in 1 laag dekkend te krijgen, want dan wordt de verflaag al snel te dik. De dekking komt met de tweede laag. 
 • Antislip toevoegen aan de verf voorkomt uitglijden. Dit kan handig zijn op trappen en bij in- en uitgangen. Antislip voeg je altijd toe aan de eerste verflaag. 
 • Bereid de klus zorgvuldig voor. Het schoonmaken, schuren en stofvrij maken van de vloer kost tijd. Plan daar zo nodig een hele dag voor in, dan kan je de dag erna 2 verflagen aanbrengen.
 • Laat de verf goed uitharden, probeer de vloer minimaal 5 dagen niet zwaar te belasten. Erop lopen kan, maar voorzichtig. Sommige schoenzolen kunnen lelijke vlekken veroorzaken.

Soorten verf voor linoleum 

Wanneer u een linoleum vloer wilt verven, dan moet u verf gebruiken die specifiek bedoeld is voor toepassing op linoleum. Inno Coatings Kunststof Coating is zo’n verf.  Kunststof Coating is in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar.  Het is een bijzonder sterke 2-componenten verf en is gemakkelijk zelf aan te brengen. Als je 2 lagen verf aanbrengt reken je 1 kg. verf per 5m2 . Soms zuigt een vloer wat meer, dus bestel altijd iets meer verf dan volgens de berekening nodig is. De gemiddelde prijs per m² voor het verven ligt rond de € 7,25. Dat is aanzienlijk lager dan linoleum vervangen of renoveren.

De verf is vloeistofdicht en kan ook redelijk goed tegen reguliere reinigingsmiddelen. Dat laatste is belangrijk, want dat betekent dat u de vloer ook goed schoon kunt maken.

Het is ook mogelijk om anti slip aan Kunststof Coating toe te voegen. Makkelijk voor plaatsen waar veel in- en uitgelopen wordt, of waar geknoeid kan worden met vloeistoffen.

Populaire kleurkeuzes voor een linoleumvloer

Onze Kunststof Coating is in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar. U kunt kiezen uit vrijwel alle RAL-classic en NCS-kleuren.  

Let op! Kleuren op beeldschermen wijken af van de werkelijkheid. Bepaal uw kleur altijd op basis van een RAL-kleurenkaart. Onderstaande kleuren zijn voorbeelden, er kan nog veel meer! 

RAL 7035 lichtgrijs

RAL 6033 mintturquoise RAL 5022 nachtblauw RAL 5024 pastelblauw

Verf voor linoleum bestellen?

We geven u nog even een overzicht van de te gebruiken producten. U kunt ze rechtstreeks bestellen in onze webshop.

 • Schoonmaken/strippen: Inno Vloerstripper
 • Verven: Inno Kunststofcoating (vrijwel alle RAL- en NCS-kleuren, standaard in zijdemat, op verzoek ook in mat leverbaar). Voor een transparante en UV bestendige slijtlaag: transparante Inno Betonverf 2K. Eveneens in zijdemat en mat. De laatste laag bepaalt de glansgraad.  

Advies nodig ? 

Een linoleum vloer verven met Kunststof Coating heeft vele voordelen. Niet alleen verlengt u de levensduur van de vloer, u kunt de vloer ook van andere kleuren of uiterlijk voorzien. Kunststof Coating is een makkelijk aan te brengen verf. 

Hebt u nog vragen over het verven van linoleum, of denkt u dat uw omstandigheden uitzonderlijk zijn, neem dan even contact met ons op voor een gericht advies.