Skip to main content

Is betonverf in de badkamer een goede oplossing?

By 30 oktober 2020april 19th, 2021 posted in: Algemeen Advies

Betonverf in de badkamer: dat is zeker een goede combinatie!  Een badkamer, en elke ruimte met sanitaire voorzieningen, kan je verven met betonverf.  De betonverf kan zelfs op badkamertegels aangebracht worden. Hieronder leest u hoe en waarom.

Badkamers, doucheruimtes en wc’s hebben allemaal één ding gemeen: het vochtgehalte is er hoog. Het is er altijd vochtiger dan elders in uw huis. Ook de temperatuur kan hoog oplopen, zeker als iemand net een warme douche heeft genomen. Veel vocht en warmte vormen de ideale voedingsbron voor schimmelgroei. En schimmels wilt u natuurlijk niet hebben in een ruimte die juist voor hygiëne is ontworpen.

Verf en schimmelvorming

U kunt de vorming van schimmels op allerlei manieren te lijf gaan. Ventilatie is de beste manier om vocht af te drijven en kan ook verkoeling brengen. Maar niet elke badkamer kan goed geventileerd worden. Daarbij kan ook in een een regelmatig geventileerde badkamer schimmel ontstaan die zich aan muren en vloeren hecht. Vaak zijn ze te herkennen als zwarte puntjes.

Schimmels houden echter niet van gladheid. Dus op een harde, gladde ondergrond, zullen schimmels niet snel voorkomen.  Een glad oppervlak droogt ook sneller. Een muur met een laag betonverf geeft zo’n glad oppervlak. Schimmels kunnen er ook niet doorheen. Wilt u dus actief schimmels voorkomen, schilder uw badkamer dan met betonverf. Bovendien kan een oppervlak dat geverfd is met betonverf ook heel goed schoongemaakt worden. Niet onbelangrijk in ruimtes waar hygiëne belangrijk is.

Welke betonverf in de badkamer

Veel badkamers zijn afgewerkt met tegels. U kunt ook tegels verven met betonverf, Afhankelijk van de soort tegels, moet u deze wel eerst voorbehandelen met een primer. Bij geglazuurde tegels gebruikt u Inno Tegelprimer, bij ongeglazuurde tegels kunt u Inno Vloerprimer gebruiken.  Overigens is betonverf in heel veel verschillende kleuren verkrijgbaar. U kunt daardoor ook uw badkamer een stuk levendiger maken. Inno Betonverf 2K is ook geschikt voor toepassing in de douche. Let er wel op dat u eerst goed ontvet, schuurt en een primer gebruikt.
Wist u trouwens dat u ook betonverf kunt gebruiken voor het verven van de badkuip, de toiletpot en de wastafel? Zo knapt u uw badkamer op een heel eenvoudige manier op!

Er zijn diverse soorten betonverf die u in de badkamer kunt gebruiken. Doorgaans adviseren we Inno Betonverf 2K. Dit is een 2-componentenverf die vloeistofdicht is en bestand is tegen reguliere schoonmaakmiddelen. De verf is erg sterk en slijtvast. Denk er wel aan dat gekleurde verf gevoelig kan zijn voor bepaalde middelen, zoals ontkalkers. Wanneer u een ontkalkingsmiddel in de badkamer gebruikt, kan dit vlekken op de betonverf veroorzaken. Om dit te voorkomen adviseren wij u om de vloer of wand af te werken met een laag transparante Betonverf 2K, dat beschermt net iets beter. Wilt u gericht advies, aarzel dan niet en bel ons.

Ontvetten voordat u begint

Voordat u begint met schilderen, is het echt van groot belang dat u de badkamer grondig ontvet. Verf hecht niet op vet, dus als u niet ontvet, loopt u het risico dat de verf los laat. Nu denkt u misschien dat er geen vet in uw badkamer zit, maar niets is minder waar. Huidvet is ook vet, en door douchen, haren kammen, afdrogen, komt er huidvet in de badkamer terecht. Daarnaast bevatten allerlei producten olieën en vetten, zoals crème en andere verzorgingsproducten. Maak uw badkamer daarom altijd eerst goed schoon en doe dat met een goede ontvetter. Inno Vloerreiniger is een ontvetter die speciaal bedoeld is voor het ontvetten van steenachtige ondergronden. U verdunt het met water, brengt het aan met een borstel, laat het even intrekken en spoelt daarna goed na met schoon water. Vooral voegen, hoeken en randen moet u goed ontvetten.