Skip to main content

Juiste droogtijd van betonverf tussen twee lagen.

By 15 april 2020 posted in: Algemeen Advies

Wat is de droogtijd van betonverf? Hoe lang moet de eerste laag drogen voordat u de tweede laag aanbrengt? Meestal moet er minimaal 12 uur tussen 2 lagen in zitten. De exacte droogtijd is echter ook afhankelijk van omgevingsfactoren, zoals luchtvochtigheid, temperatuur van de ruimte en temperatuur van het oppervlak. Maar er zijn ook verschillen per verf. Lees daarom altijd bij de technische gegevens van de verf  goed door. Soms is de droogtijd korter en soms moet u zelfs binnen een aantal uren een tweede laag aanbrengen!

Als u betonverf koopt, krijgt u meestal het advies om twee lagen aan te brengen. Dat is echter niet altijd nodig. Veel hangt af van de startsituatie. Wanneer een primer is aangebracht kan soms één laag volstaan. Bent u er niet zeker van, bel ons dan even. Wij hebben jarenlange ervaring in het voorbehandelen van betonvloeren en het aanbrengen van betonverf.

Droogtijd van betonverf : 20 uur ?

Als het advies is om twee lagen betonverf aan te brengen,  dan ligt de droogtijd tussen de lagen meestal de tussen 12 en 20 uur. In normale situaties kunt u het beste op minimaal 12 uur rekenen. We gaan dan uit van een vloertemperatuur van 20 graden Celsius. Voor een koudere vloer moet u op meer tijd tussen twee lagen verf rekenen. De verflaag mag best wat plakkerig zijn als u de tweede laag aanbrengt, zolang de coating maar niet loskomt.

Is de temperatuur van de vloer minder dan 12 graden, dan raden we af om te verven. Ook als de temperatuur in de ruimte onder de 15 graden komt, is het beter om niet te verven. Verf moet kunnen vloeien en als het te koud is, dan lukt dat niet.

Droogtijd van betonverf tussen twee lagen: ook niet te lang

Als u twee lagen aanbrengt, kunt u de tweede laag in de meeste gevallen het beste na minimaal 12 uur, maar maximaal binnen 36 uur na de eerste laag aanbrengen. De onderlaag geeft, bij een te lange droogtijd, te weinig hechting aan de toplaag.  Wacht u wel langer dan 36 uur tussen twee lagen verf, dan kunt u de eerste laag beter licht opschuren voordat u verdergaat. Dat maakt de werktijd natuurlijk een stuk langer.

De dikte van de verflaag is ook van invloed. Breng een redelijke dikte aan,  niet te veel, niet te weinig. Het is verstandig om de datasheet bij de betonverf te lezen voordat u begint. Hier staat ook altijd in vermeld wat de minimale droogtijd per laag is. Soms is dat nl. ook korter dan 12 uur!

De droogtijd van betonverf is een belangrijke factor. Komt u er niet uit? Bel ons dan! Wij helpen u graag verder.