Skip to main content

Wat is de houdbaarheid van betonverf?

By 24 mei 2019april 14th, 2020 posted in: Algemeen Advies

De houdbaarheid van betonverf is beperkt. Het komt vaak voor dat mensen na het verven nog wat betonverf over hebben. Maar hoe lang kan je verf eigenlijk bewaren?

Dat verschilt per soort verf. Een geopende pot kunt u hoe dan ook beperkt bewaren en gebruiken.  Maar ook ongeopende verf is niet eeuwig houdbaar.  In onderstaande artikel leggen we meer uit over de houdbaarheid van betonverf / vloercoating en geven enkele tips over bewaren.

Betonverf houdbaarheid, hoe zit dat?

Betonverf kunt u doorgaans een jaar bewaren, mits de verpakking ongeopend is. Bestel daarom niet te veel.
Bij Betonlife mengen we gekleurde betonverf per order. Zo lang de pot ongeopend is, is in veel gevallen de houdbaarheid voor een jaar gegarandeerd. Meestal kunt u de verf daarna ook nog wel gebruiken, maar het kan zijn dat het product minder goed hecht of minder goed te verwerken is.

Is het blik eenmaal geopend, dan is de houdbaarheid beperkt. Dekkende betonverf wordt per order gemaakt in de bestelde kleur. Zodra de pot geopend wordt komt er zuurstof bij en dat heeft invloed op de houdbaarheid van de verf. Ook kan het invloed hebben op de kleur.

Voordat u begint met verven, is het belangrijk dat u controleert of de verf nog goed is. Roer de verf goed door en controleer of de verf niet te stroperig is. Zitten er klonters in de verf, dan is de verf gedeeltelijk ingedroogd en kunt u deze niet meer gebruiken. De houdbaarheid van betonverf is mede afhankelijk van hoe u de verf bewaart. Zie hiervoor ook de bewaartips verderop in dit artikel.

Kiest u voor 2-componenten betonverf, dan is de houdbaarheid van betonverf aanzienlijk korter. Epoxy betonverf verf kunt u doorgaans maar een half jaar na opening bewaren en gebruiken. Het hangt dus af van de verf. Eenmaal gemengde 2-componentenverf kunt u helemaal niet bewaren. In de technische datasheet staat altijd aangegeven wat de bewaartermijn is. Lees deze daarom altijd goed door

Tips voor het bewaren van betonverf

Er zijn enkele tips om de houdbaarheid van betonverf te verlengen. Ze geven geen garanties, maar het is beslist aan te raden ze op te volgen:

  • Bewaar betonverf op de manier die beschreven is in technische datasheet of zoals aangegeven op het blik
  • Open het blik met een speciale verfblikopener of voorzichtig met een platte schroevendraaier. Licht het deksel lichtjes rond de randen op, probeer ervoor te zorgen dat het deksel niet verbuigt.
  • Maak de randen van het blik en het deksel schoon voordat u het blik weer sluit. Duw het deksel goed op het blik. Tik bij voorkeur met een rubberen hamer het deksel aan op de randen. Niet te hard, anders verbuigt het deksel en sluit deze niet meer goed af.
  • Het helpt vaak om blikken ondersteboven te bewaren en zo nu en dan om te keren. De diverse bestanddelen van de verf mengen zich zo ook, wat de houdbaarheid verlengt.
  • Bewaar verf vorstvrij. Te warm is ook niet goed. Probeer grote temperatuurverschillen te voorkomen. Verf bewaren in een onverwarmde garage of schuur kunt u daarom beter niet doen.

Vrijblijvend advies

De houdbaarheid is niet iets waar u gelijk aan denkt bij het kopen van verf. Het is ook jammer van het geld als u te veel verf koopt, want de bewaartermijn is immers beperkt. Hebt u advies nodig over hoeveel verf u nodig hebt voor uw klus, neem dan gerust contact op. We adviseren u graag, gratis en vrijblijvend.