Skip to main content

De beste betonverf voor buiten

By 24 May 2022February 3rd, 2023 posted in: Algemeen Advies

Wat de beste betonverf voor buiten is, is afhankelijk van een aantal factoren. Wat is de ondergrond? Staat er de hele dag zon op? Wordt het nat? Is het op een vloer, hoe intensief wordt deze gebruikt? Verf die je buiten gebruikt moet aan hoge eisen voldoen. Je wilt immers dat het lang mee gaat. Als het niet om een ondergrond van beton gaat, denk je misschien niet meteen aan betonverf, maar betonverf is oersterke verf en daardoor juist hele goede verf voor buiten. In veel gevallen zelfs de beste verf voor buiten! En je kunt naast beton ook heel veel andere ondergronden verven met betonverf. Bijvoorbeeld: muren van baksteen, stucwerk, tegels en zelfs hout.

Betonverf buiten gebruiken

Betonverf is oersterk, slijtvast en weersbestendig. Oppervlakken die geverfd zijn met betonverf gaan langer mee. Weer, wind, zuur, vuil: het heeft allemaal minder kans om een vloer of muur te beschadigen als er goede betonverf op zit. Nog een voordeel: schimmels, algen en mossen krijgen het lastig. Ze komen niet door de verf heen.

Buiten gaat het meestal om een betonnen vloer, zoals een terras of onder een carport. Het kan echter ook gaan om het verven van een balkon, of een buitenmuur. Bakstenen kunnen ook heel goed met betonverf geverfd worden. Voor buiten gebruikt u bij voorkeur 2-componenten betonverf. Deze zorgt voor een goede slijtvaste en krasvaste laag die tegen een stootje kan en vloeistofdicht is.

Betonverf buiten: belangrijke aandachtspunten

  • Buiten verven vraagt enige planning. U moet er niet aan beginnen als er kans is op regen. Ook hoge of lage temperaturen (onder 10 graden of boven 25 graden) zijn niet geschikt. Het best verft u bij rustig weer met een lage luchtvochtigheid.  Gebruikt u een 2-componenten betonverf, dan mengt u de verf vlak voordat u met schilderen begint.
  • Hebt u een nieuwe vloer of muur? Controleer dan eerst of de ondergrond droog genoeg is om te schilderen. Dit doet u door plakband te bevestigen en na 24 uur los te trekken. Is er condensvorming, dan moet de vloer verder drogen.
  • Niet alle verf is bestand tegen zonlicht of UV licht. Doorgaans zijn verven op basis van epoxy daarom minder geschikt, omdat deze meestel niet UV bestand zijn. Al onze verven op basis van polyurethanen zijn UV bestand.
  • Door metalen, stenen en toevoegingen aan de coating kunnen kleurverschillen ontstaan.  Ook kan vet of vocht in de ondergrond ervoor zorgen dat de verf niet goed hecht en uiteindelijk loslaat. Zorg daarom voor een goede voorbehandeling (schoonmaken, schuren en primer aanbrengen).
  • Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant.

De juiste verf voor buiten kiezen

Voor steenachtige ondergronden adviseren wij Inno Betonverf 2K. Deze 2-componenten verf is UV-bestand en is zowel in transparant als in vrijwel alle RAL-kleuren verkrijgbaar.
Wanneer het te verven oppervlak onder een overkapping ligt, kunt u ook Inno Grindvloercoating gebruiken. Deze 2-componenten verf is de sterkste verf in ons assortiment, maar is op basis van epoxy. Voor oppervlakken die in de zon liggen is deze verf daarom minder geschikt.
Als grondverf gebruikt u Inno Vloerprimer 2K. Is de ondergrond heel glad (bijv. tegels), dan kunt u beter Inno Tegelprimer gebruiken.

Voor houten ondergronden adviseren we Inno Betonverf 1K. Deze 1-component verf is enigszins elastisch, waardoor deze mee kan bewegen met de natuurlijke werking van hout.

En wist u dat u onze verven ook kunt krijgen met anti-slip? In dat geval verft u de voorlaatste laag met anti-slip-verf. De laatste laag verft u dan weer met gewone betonverf, dan kunt u de vloer ook goed schoonmaken.

Voor specifieke informatie kunt u de volgende artikelen lezen:

Balkon verven

Terras verven

Grindtegels verven

Vrijblijvend advies

Heeft u nog vragen over toepassingen buiten, of twijfelt u over wat de beste verf voor uw situatie is? Wij geven vrijblijvend en gratis advies, dus bel of mail ons gerust.