Skip to main content

Hoe moet ik een betonvloer verven?

By 9 januari 2023februari 3rd, 2023 posted in: Algemeen Advies

betonvloer schilderenUw betonvloer verven is een uitstekende manier om een vloer mooier te maken èn te beschermen. U  kunt het prima zelf doen. Door de betonvloer te verven, is deze ook makkelijker te onderhouden.  Een geverfde vloer maakt u gemakkelijker schoon dan een ongeverfde vloer.

Voordat u de betonverf aanbrengt moet de vloer klaar zijn om te verven.  Het is belangrijk dat het beton droog is. Een pas gestorte betonnen vloer kunt u daarom niet meteen verven. Zes tot acht weken na het storten is de betonvloer droog genoeg. Test de vloer op condensvorming om daar zeker van te zijn.  Dit kan met een vochtmeter, maar het kan ook simpeler:  bevestig een stuk bouwplastic met tape op de vloer.  Laat het circa 24 uur zitten en trek het dan los. Zit er vocht op het plastic, dan is de vloer nog niet droog genoeg.

Een betonvloer moet niet alleen droog, maar ook schoon en vetvrij zijn. Reinig daarom de vloer met een ontvettend reinigingsmiddel, bijvoorbeeld Inno Vloerreiniger. Opnieuw laat u de vloer drogen voor u verder gaat.

Eerst schuren, daarna de betonvloer verven

Betonverf hecht goed als het oppervlak egaal, enigszins ruw en niet te glad is. Ook cementsluier moet u verwijderen. Een betonvloer moet u daarom altijd schuren. Dit kan met korrel 40 of 80. Is de vloer erg dicht van structuur, of erg hard, gebruik dan een diamantschuurmachine. Is het een groot oppervlak, overweeg dan om de vloer te laten stralen. Dit kan goedkoper zijn dan schuren. Schuren of stralen zorgt voor een betere hechting. De verf blijft dan beter en dus ook langer zitten.

Is uw vloer voorbereid, dan kunt u gaan verven. Gebruik op een onbehandelde vloer eerst een primer. Alle primers van Inno Coatings zijn transparant. Wanneer u de vloer transparant wilt houden, gebruikt u Inno Vloerprimer 1K. Deze primer verdonkert niet, waardoor er geen rolbanen zichtbaar worden. Breng in dat geval 2 lagen primer aan. Als u namelijk bij een eerste laag een stukje overslaat, dan wordt dat zichtbaar als u de toplaag aanbrengt. Als u 2 lagen vloerprimer aanbrengt weet u zeker dat u elk plekje geraakt hebt. Werkt u de vloer in kleur af, gebruik dan altijd Vloerprimer 2K, ongeacht of u een 1- of 2-componenten toplaag aanbrengt.

Breng de betonverf aan als de primer voldoende droog is (na ca. 12 uur). Welke verf u moet gebruiken, hangt af van het gebruik van de vloer. Ruimtes die intensief gebruikt worden, of ruimtes die nat kunnen worden, kunt u het beste verven met Inno Betonverf 2K. Wanneer er weinig tot geen zonlicht in de ruimte komt en er geen vloerverwarming ligt, kunt u ook Inno Garagevloer Coating 2K gebruiken. Deze verf is zeer krasvast. Hij is alleen niet UV bestand en daardoor niet geschikt als er zonlicht op de vloer komt. Verf die niet UV-bestand is kan op den duur verkleuren door zonlicht en warmte. Beide verven zijn in vrijwel alle kleuren te mengen.

Verf altijd in banen. Begin aan een zijde van de ruimte en zet de roller in het midden van de baan en rol de verf naar beide zijden uit. De verf moet enigszins vloeien, dus verf niet te dun, maar vooral ook niet te dik. De eerste laag is nooit helemaal dekkend, de tweede laag wel. Langs de randen kunt u een kleinere roller gebruiken, of een kwast. Gebruik altijd een kortharige, harde roller.

 

Advies

Let er bij het gebruik van 2-componenten verf op dat deze gedurende beperkte tijd aan te brengen is. Zodra de componenten met elkaar worden gemengd, begint direct het hardingsproces. U kunt gemengde 2-componentenverf daarom ook niet bewaren. Breng bij voorkeur 2 lagen betonverf aan. Dit is niet alleen voor een mooie dekking, maar de verflaag is ook sterker, doordat de twee lagen aan elkaar ‘plakken’.  Houd tussen de lagen de aanbevolen droogtijd aan. Laat echter ook niet te veel tijd tussen de lagen zitten, anders hardt de eerste laag al uit voordat de tweede laag is aangebracht. Het is beter als de lagen op elkaar ‘plakken’.  Laat tot slot de verf chemisch uitharden voordat u de vloer weer volledig belast. Reken hier 5 tot 7 dagen voor!

Welke betonverf het best bij uw situatie past, ligt aan de ondergrond en de intensiteit waarmee de vloer wordt gebruikt (lees hier meer over betonverf kiezen). Wilt u meer tips of persoonlijk advies, kunt u altijd contact met ons opnemen. Het is gratis!

Op https://betonlife.nl/advies/betonvloer-verven/ vindt u een handige werkwijzer. Hierin staat de werkwijze punt voor punt beschreven.