Skip to main content

Hoe kies ik de juiste kleur betonverf?

By 31 May 2019March 4th, 2021 posted in: Algemeen Advies

designvloer-3Bij betonverf denk je al gauw aan grijs. Maar betonverf is in vrijwel elke kleur te maken.  Hoe kies je de juist kleur voor je vloer of muur? In dit artikel kunt u ideeën en tips opdoen over de juiste kleur betonverf.

Betonverf kleuren

Kiest u voor een (dekkende) gekleurde coating, dan kunt u vaak precies de kleur gebruiken die u in gedachten hebt. Vrijwel alle vloer- en betonverf kan door menging in duizenden kleuren worden geleverd.

Kleuren zijn vastgesteld volgens bepaalde systemen. Voorbeelden hiervan zijn RAL en NCS. Sommige verfmerken hebben hun eigen kleuren. Dat is in zekere zin onhandig, want soms verdwijnen bepaalde kleuren uit het assortiment en is het lastig om de kleur bij te bestellen. Het is daarom handig om te kiezen voor verf die je in RAL of NCS kleuren kunt laten mengen. Deze kleuren zijn wereldwijd hetzelfde.

Elke tint heeft in RAL of NCS een uniek nummer. Zo weet u zeker dat wanneer u RAL 7001 in Nederland bestelt, u exact dezelfde zilvergrijze tint krijgt als wanneer u RAL 7001 in België bestelt, of desnoods in Australië. Bij betonverf werken we het voornamelijk met RAL- of NCS-nummers.  Geef altijd aan of het de RAL of NCS kleurenwaaier betreft.

Maar let op! Kies een kleur altijd vanaf een RAL- of NCS-kleurenkaart. U kunt een kleur niet kiezen vanaf beeldscherm, omdat de kleur op een beeldscherm afwijkt van de werkelijkheid. Elk beeldscherm heeft zijn eigen (kleur)warmte, waardoor een kleur dieper of helderder kan zijn dan in werkelijkheid. Ook helderheid en contrast kunnen verschillen. Kijkt u op 2 beeldschermen naar dezelfde kleur, dan ziet u waarschijnlijk al dat het 2 verschillende kleuren lijken te zijn.

Tips voor het kiezen van kleur

Het kiezen van de juiste kleur is een vak apart. Hieronder vindt u enkele tips voor de juiste betonverf kleurkeuze.

  • Donkere kleuren maken een ruimte kleiner. Omdat donkere kleuren het licht verminderen, ervaren we donkere ruimtes als kleiner. Dit geldt ook voor een donkere vloer. Is ook het plafond donker, dan krijg je een soort dooseffect.
  • Glanzende verf vergroot het ruimtegevoel omdat licht door de glans wordt gereflecteerd.
  • Een voordeel van donker is dat we vuil niet zo snel opmerken. Hebt u een ruimte die gemakkelijk vies wordt, raden we een donkere tint aan. Wit of andere lichte tinten zijn juist wel aangeraden in ruimtes waarin hygiëne erg belangrijk is. Wit oogt fris en schoon. Mits de vloer ook schoongehouden wordt!
  • Door sterk contrasterende kleuren te gebruiken kunt u de vloer functioneel opdelen. Met belijningsverf geeft u gemakkelijk rijroutes aan, of markeert u sportvelden.
  • Neutrale grijstinten passen vrijwel overal en zorgen ervoor dat de vloer niet dominant wordt. Grijs in combinatie met wit oogt vaak chique.

Vrijblijvend advies

Hebt u nog vragen over het kiezen van de juiste kleuren betonverf, bel ons dan. Wij kunnen met u overleggen welke kleur het best in uw ruimte past. Ons advies is vrijblijvend.