Skip to main content

Kan ik over oude betonverf heen verven

By 17 May 2019April 14th, 2020 posted in: Algemeen Advies

U wilt op uw vloer een nieuwe coating aanbrengen maar er zit nog oude betonverf of andere verf op. Moet u dan de oude verf verwijderen?

Oude verflagen kunnen een probleem zijn als u een nieuwe verflaag wilt aanbrengen. Waarom? De nieuwe laag moet goed hechten op de ondergrond. Wanneer deze ondergrond van slechte kwaliteit is, kan het gebeuren dat de nieuwe laag los laat. Het is daarom zaak de oude verflaag kritisch te bekijken.

U kunt meestal over de oude verflaag heen verven als deze nog in een goede staat verkeert. Dit betekent dat er geen schilfertjes of bladders in de coating aanwezig mogen zijn. Ook is de vraag of de laag nog sterk genoeg is belangrijk. Hoe komt u hierachter? U pakt een rol stevig plakband en brengt een stuk aan in de hoek van de ruimte. Hierna trekt u de tape met een korte ruk los. Vertoont het plakband overduidelijk verfsporen? Dan is de laag versleten en kunt u deze beter verwijderen.

Een andere reden om een oude laag te verwijderen, is het type vloerverf. Het is in veel gevallen afgeraden om een 2-componenten betonverf aan te brengen op 1-component coating. In dat geval verwijdert u ook de oude laag. In sommige gevallen kunt u een schakellaag aanbrengen. Dit is een speciale verf die u over 1-component verf aanbrengt voordat u de 2-componenten verf erover heen zet. Wilt u hier meer over weten, raden we u aan ons even te bellen voor nader advies.

Ook is het belangrijk te weten of de oude verflaag oplosmiddelen bevat. Al onze producten zijn op waterbasis. Verf op waterbasis kan je beter niet rechtstreeks aanbrengen op een laag verf waar oplosmiddelen in zitten. In dat geval kan je beter een schakellaag aanbrengen, zoals een primer.

Oude betonverf verwijderen

Het verwijderen van bestaande verflagen is een vervelende klus, maar soms noodzakelijk. De manier die de beste resultaten geeft is nog altijd schuren. Het is niet voldoende om te schuren met gewoon schuurpapier. Voor het beste resultaat gebruikt u een schuurmachine van hoge kwaliteit. Dergelijke schuurmachines kunt u huren bij bedrijven die gereedschappen verhuren. Ook doe-het-zelf winkels verhuren ze vaak.

Er zijn ook chemische producten in de handel die oude lagen verf kunnen verwijderen, zoals afbijtmiddel. Wees hiermee voorzichtig. Niet elk middel is geschikt voor elke toepassing. Bovendien is het zwaar chemisch. Neem gerust contact met ons op voor gericht advies.

Is de oude verflaag nog in goede staat en overschilderbaar, dan kunt u wél schuurpapier gebruiken om de de laag iets op te ruwen. Dit zal de hechting van de nieuwe betonverf verbeteren.

Wilt u meer informatie over nieuwe of oude betonverf, bel ons dan! Wij adviseren gratis en vrijblijvend.