Skip to main content

Kan ik een ruwe betonvloer verven?

By 6 juni 2019april 14th, 2020 posted in: Algemeen Advies

Een ruwe betonvloer verven met betonverf is meestal niet verstandig. Als u dat wél doet, krijgt u een oppervlak dat er niet mooi uitziet en moeilijk te reinigen is. U kunt beter een schraplaag laten aanbrengen of een egalisatiemiddel aanbrengen om de vloer te egaliseren. Hieronder leest u er meer over.

Nieuwe betonvloeren zijn nooit helemaal glad. Ook een wat oudere betonvloer kan ruw zijn door beschadigingen en slijtage. In beide gevallen geldt dat u, voordat u de vloer gaat verven, de staat van het beton goed moet inspecteren. Het is dus belangrijk om de betonvloer goed voor te behandelen.

Schraplaag voor betonvloer

Een schraplaag is een kunststofgebonden coating die uit 2-componenten bestaat, waaronder epoxy en een vulmiddel. Het is niet heel gemakkelijk om zelf een schraplaag aan te brengen. We adviseren daarom om dit te laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf.

U kunt ook een egaliseermiddel gebruiken, zoals egaline.

Om ruwe betonvloeren klaar te maken voor het aanbrengen van een betonverf, moet u een aantal stappen doorlopen:

  • verwijder loszittende delen met een plamuurmes
  • maak de vloer stofvrij en eventueel vetvrij (bijv. met Inno Vloerreiniger)
  • breng een primer voor zuigende ondergronden aan.  Deze zorgt voor een goede hechting tussen de ondergrond en het egaliseermiddel
  • repareer eventuele scheuren of gaten met snelcement of Inno Vloerfix
  • laat de primer drogen
  • breng het egaliseermiddel aan
  • rol zonodig na met een prikroller.

Het egaliseermiddel moet u goed mengen volgens de aanwijzing op de verpakking. Doe dit met een verfmixer op de laagste snelheid.  Zo voorkomt u dat er luchtbellen in het mengsel komen. Daarna kunt u de massa over de vloer uitspreiden en gelijkmatig verdelen. De meeste egaliseermiddelen hebben een korte verwerkingstijd, dus verwerk de massa direct.
Het verdelen van het egaliseermiddel gaat het best met een getande spatel. Mochten er toch nog luchtbelletjes zijn na het uitgieten, kunt u een prikroller (of spijkerroller) gebruiken om ze te verwijderen.

Als de schraplaag of het egaliseermiddel droog is, kunt u deze verven. Breng eerst een primer aan, ook weer om te zorgen voor een goede hechting tussen de ondergrond en de verf.

Ruwe betonvloer verven: producten

Producten die wij van harte aanraden voor het behandelen van ruwe betonvloeren zijn Inno Coatings Vloerfix  (voor repareren en herstellen van vloeren), Inno Coatings Vloerprimer 2K (uitstekende epoxy primer voor vloeren van vier weken en ouder) en Inno Coatings Betonverf 2K (2 componenten betonverf).
Als u klaar bent met verven, moet de verf uitharden. Afhankelijk van luchtvochtigheid en temperatuur, duurt dit 4 tot 7 dagen. Daarna kunt u de vloer weer volledig belasten.

Hebt u vragen of twijfels over de juiste aanpak, neem dan contact met ons op. Ons advies is gratis en vrijblijvend.