Skip to main content

Schuren (of stralen) betonvloer

By 28 oktober 2020januari 13th, 2021 posted in: Algemeen Advies

schuren betonvloer

Schuren of stralen voordat u een betonvloer verft. Waarom moet dat? En wat is het verschil tussen schuren en stralen?

Waarom schuren of stralen van een betonvloer?

Als u verf aanbrengt, dan wilt u graag dat de verf goed hecht aan de ondergrond. Hoe beter de hechting, hoe langer de verf blijft zitten. En hoe langer de verf goed blijft zitten, hoe lager de kosten uiteindelijk zijn, want u hoeft minder snel opnieuw te schilderen.

Het loslaten, afbladderen, craqueleren of blazen van verf kan een gevolg zijn van slechte hechting. Het is daarom zaak ervoor te zorgen dat u een ondergrond creeërt waarop verf goed kan hechten.

Op een glad oppervlak is het moeilijk een goede hechting te krijgen. Met schuren ruwt u de ondergrond op, waardoor een goed hechtingsoppervlak ontstaat. Ook eerdere verflagen maken een vloer glad, dus ook oude verflagen schuurt u goed op voordat u de vloer van een nieuwe verflaag voorziet.

Als u niet schuurt, kan de verf zich minder goed hechten en zoals gezegd, u loopt dan het risico dat de verflaag minder lang mee gaat of sneller beschadigt.

Stralen ruwt de vloer ook op, maar is een andere methode. Het is vooral geschikt voor hele harde vloeren (zoals monolietvloeren) of hele grote oppervlakken. Stralen gaat snel, waardoor een groot oppervlak veel sneller klaar is dan bij schuren met een schuurmachine. Omdat stralen moet gebeuren door gespecialiseerde bedrijven is het qua kosten minder geschikt voor kleine oppervlakken. Bij grote oppervlakken kan stralen juist goedkoper zijn dan schuren, omdat het veel minder tijd kost. Niet alle vloertypen kunnen gestraald worden, dus overleg dit met het betreffende bedrijf.

Waarmee schuren?

Zit er al verf op de vloer, dan is deze -als het goed is- al eerder geschuurd. In dat geval kunt u volstaan met het opschuren van de oude coatinglaag. Gebruik hiervoor korrel 40 of 60. Wanneer u de vloer zelf schuurt, kan dat met een handschuurmachine, maar dat gaat langzaam en kost veel tijd. Het is veel efficiënter om een roterende schuurmachine te huren. Dit kan bij veel bouwmarkten of doe-het-zelf-winkels, maar er zijn ook machineverhuurbedrijven. Die zijn vaak goedkoper, maar zitten misschien niet altijd direct bij u in de buurt.

Een nieuwe betonvloer kunt u ook met korrel 40 of 60 schuren als het oppervlak mooi egaal is. Is het een ruwe of erg harde vloer, dan kunt het beste schuren met een vloerschuurmachine die voorzien is van diamantschijven of schuurpads met diamantslijpsel. Ook een haakse slijper met een komdiamant is te gebruiken voor het schuren van de vloer, maar dit vereist wel vakkennis. Er zijn ook handbetonschuurmachines te huur of te koop. Een vloerschuurmachine huren kost rond de 100 euro per dag. Bij huurmachines zit er vaak een stofafzuiger op; dat is fijn, want dat werkt veel schoner en het meeste stof bent u direct kwijt.

Schuren betonvloer, zelf doen of uitbesteden?

Een eerder geverfde vloer hoeft alleen maar opgeschuurd te worden, maar een nieuwe, ruwe betonvloer schuren vraagt toch om enige vakkennis. Laat u daarom goed voorlichten over het gebruik door de verhuurder. Bent u een beetje handig, dan is het schuren van de vloer prima zelf te doen.

Vrijblijvend advies

Hebt u hulp nodig bij het bepalen van de juiste hoeveelheden ? U mag altijd bellen of mailen.