Skip to main content

Betonvloer ontvetten doe je zo

By 18 juni 2018oktober 28th, 2020 posted in: Korte Handleidingen

betonvloer schoonmaken en ontvettenVoordat u begint met verven, moet u de betonvloer ontvetten. Het doel is om de ondergrond zo goed mogelijk voor te bereiden op het verven. Hieronder vindt u enkele van de meest voorkomende manieren om vloeren te ontvetten.

Waarom uw betonvloer ontvetten?

Schoonmaken en ontvetten is ontzettend belangrijk voor elk oppervlak dat u wilt verven. Of het nu een vloer, een muur of een kozijn is. Verf hecht namelijk niet op vuil en vet. Wordt de ondergrond niet goed schoongemaakt, dan loopt u het risico dat de verf loslaat. Belangrijk is ook dat u de vloer eerst ontvet, en daarna pas schuurt. Anders verspreidt u met het schuren het vet over een groter oppervlak.

Grootmoeders recept van soda, schoonmaakazijn en water wordt nog vaak gebruikt. Het kan prima werken, maar wij adviseren om toch een professionele ontvetter te gebruiken, die speciaal is ontwikkeld voor te verven oppervlakken. Een vakman gebruikt dat ook, en dat is niet zonder reden. Verf hecht echt niet als er vet op of in de ondergrond zit.

Ammoniak wordt ook nog veel gebruikt. Los van het feit dat ammoniak een scherpe geur heeft die je letterlijk de adem beneemt, verwijdert ammoniak het vet niet, maar verplaatst het alleen.

Wat we ook vaak tegenkomen is een sopje met afwasmiddel. Dit kunt u beter niet gebruiken. In afwasmiddel zitten bestanddelen die een soort filmlaag achterlaten. Goed voor de vaat, maar niet voor uw te verven oppervlak!

Grote vetvlekken in de vloer? Een veelgebruikte methode is het gebruik van zaagsel. U strooit dan zaagsel op de vetvlek en laat dit enige tijd liggen. Het zaagsel neemt dan het vet op. Gebruik daarna alsnog een ontvettend reinigingsmiddel.

Wilt u er zeker van zijn dat uw oppervlak goed ontvet is? Gebruik dan een speciale ontvetter. Wij adviseren om Inno Coatings Vloerreiniger te gebruiken. Dit middel verwijdert vuil en vet in een handomdraai.

Handleiding: betonvloer ontvetten

We bespreken hier het gebruik van Inno Coatings vloerreiniger. Een reinigingsmiddel dat ook voor andere schoonmaak-klussen is te gebruiken.

  • Verdun de vloerreiniger met water (zie voor de juiste verhouding de technische datasheet). Voor het ontvetten van een vloer van 30 tot 50 m² hebt u doorgaans voldoende aan 1 liter Inno Vloerreiniger.
  • Breng het aan en laat het even intrekken
  • Goed naspoelen met schoon leidingwater en goed laten drogen
  • Na het ontvetten schuurt u de vloer, niet ervoor.

Advies nodig?

Voor persoonlijk advies over het schoonmaken, ontvetten en voorbehandelen van vloeren en andere oppervlakken, kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. We helpen u graag op weg met uw klus.