Skip to main content

Mengverhouding 2-componentenverf

By 1 februari 2023juli 27th, 2023 posted in: Korte Handleidingen

mengverhouding

Als u 2-componentenverf bestelt, dan krijgt u basisverf en verharder in de juiste mengverhouding. Gebruikt u het hele blik in één keer, dan kunt u beide potten met elkaar vermengen en aan de slag gaan. Maar 2-componentenverf heeft na menging een beperkte verwerkingstijd (potlife). Vaak is dit maar 1 of 2 uur. Dat kan lastig zijn als u een groot oppervlak moet verven. Het kan daarom beter zijn om kleinere blikken te bestellen, maar veel mensen kiezen voor grotere hoeveelheden, omdat het goedkoper is.
U moet dan zelf gaan mengen. Belangrijk is om de juiste mengverhouding toe te passen.

Let op! Voordat u verf afweegt mengt u altijd de verf goed door, zodat de kleurpigmenten en bestanddelen goed door het hele blik worden verdeeld. Ook transparante coating mengt u goed door voordat u de verharder erbij voegt. Mengen van 2 componenten verf doet u  mechanisch (verfmixer op boormachine 3 minuten op de laagste stand).

Wat is de juiste mengverhouding?

De juiste mengverhouding staat altijd op het blik. Ook staat de mengverhouding in de technische datasheet. Bij elk product op onze website vindt u een link naar de technische datasheet onderaan de beschrijving van het product. Maar de aangegeven mengverhouding is doorgaans een gemiddelde. Per kleur kan het namelijk ietsje anders zijn. U krijgt altijd exact de juiste hoeveelheid verharder bij de door u bestelde kleur geleverd.

Wanneer u de juiste mengverhouding niet aanhoudt, dan kan het gebeuren dat de verf te snel hard wordt, of juist te langzaam. Ook kan het ervoor zorgen dat de verflaag niet de juiste sterkte bereikt. Het mengen doet u het beste op basis van gewicht. Op die manier kunt u heel exact de juiste mengverhouding aanhouden, veel gemakkelijker dan op basis van volume (liters). U hebt alleen maar een goede (keuken)weegschaal nodig. Het kan echter ook met een oude lineaal, al is dat iets minder nauwkeurig.

Rekenvoorbeelden voor de juiste mengverhouding

Veel van onze verven hebben een mengverhouding van 9:1. Dat betekent dat u 9 delen verf moet mengen met 1 deel verharder. Maar soms is het ingewikkelder. Hoe werkt dat in de praktijk?

Wegen !

Het gemakkelijkst is het om te beginnen met de verharder. Bij een mengverhouding van 9:1 weegt u eerst een hoeveelheid verharder af. Bijvoorbeeld 150 gram. Daar voegt u dan 9 x hetzelfde gewicht aan verf bij, dus 9 x 150 gram = 1350 gram verf. Samen maakt dit 1500 gram gemengd product.

Maar wat als de mengverhouding 84:16 is? Het gemakkelijkste is het om een veelvoud van één van de componenten te maken en dan dezelfde veelvoud toe te passen op het andere component. Wilt u bijvoorbeeld een halve kilo verf maken, neem dan 5 x 16 gram verharder =  80 gram en voeg daar 5 x 84 gram verf = 420 gram  aan toe. U vermenigvuldigt dus altijd component A net zo veel als component B.

Hoeveel u moet mengen hangt af van hoeveel u moet verven en wat de verwerkingstijd van de verf is. Bij de productinformatie van de verf staat altijd vermeld hoeveel m² u ongeveer met 1kg verf (gemengd product) kunt verven.

Waar kan het mis gaan?

Vaak gaat het mis als iemand niet afweegt, maar simpelweg de helft van de verf mengt met de helft van de verharder. Daardoor kan een verkeerde mengverhouding ontstaan. Weeg daarom altijd af volgens de aangegeven mengverhoudingen.

Vrijblijvend advies

Hebt u hulp nodig bij het bepalen van de juiste hoeveelheden ? U mag altijd bellen of mailen.