Skip to main content

Eerst ontvetten, dan schuren

By 20 oktober 2022oktober 31st, 2022 posted in: Korte Handleidingen

schuren betonvloer

Eerst ontvetten, daarna pas schuren. Waarom? We leggen het graag uit.

Het antwoord is eigenlijk simpel: op een vloer zit vaak vuil en vet. Als je begint met schuren, dan schuur je het vuil en het vet nog verder de vloer in, of je verspreidt het over een groter oppervlak. Het wordt dan moeilijker om de vloer nog goed te ontvetten. En om een vloer te kunnen schilderen, moet ie vetvrij zijn.

Begin dus altijd met het schoonmaken van de vloer. Doe dit met een goede ontvetter, bijvoorbeeld Inno Vloerreiniger. Omdat verf niet hecht op vet, mogen er absoluut geen vetresten in de vloer zitten. Blijft dat er wel, dan loop je het risico dat de verf niet goed hecht. Wanneer dat het geval is, kan de verf al na enkele weken (deels) loslaten. Vet moet er daarom eerst af. Na het ontvetten schuur je de vloer. Gevlinderde vloeren schuur je altijd met een diamantschuurmachine. Ook andere harde betonvloeren die ernstig vervuild zijn moet je daarmee schuren. Anhydrietvloeren en zachtere vloeren, zoals een zandcementdekvloer of egalinevloer, schuur je met een parketschuurmachine. Zeker voor het schuren met een betonschuurmachine is wel enige ervaring met dergelijke machines vereist.

De juiste volgorde is:

  1. ontvetten
  2. schuren
  3. stofvrij maken
  4. verven

Waarmee ontvetten en schuren?

Het is belangrijk om een reinigingsmiddel te gebruiken wat schoonmaakt én ontvet. Wij hebben hiervoor een speciale reiniger ontwikkeld, Inno Vloerreiniger. Vooral voegen tussen tegels in bijvoorbeeld keukens en badkamers bevatten vaak veel (huid)vet. Het is dus zaak om deze goed voor te behandelen. Gebruik liever geen producten waar ammoniak in zit. Naast dat dit nogal milieubelastend is, verwijdert dit het vet niet, maar verplaatst het. Gebruik bij voorkeur een ontvetter die gemaakt is voor het ontvetten van te verven oppervlakken.

U kunt natuurlijk met de hand schuren, maar afhankelijk van de ondergrond en van de grootte van het oppervlak, is het vaak beter en efficiënter om een goede schuurmachine te huren. Harde, gladde betonvloeren en monolietvloeren moet u altijd met een diamantschuurmachine schuren. Een zandcementdekvloer schuurt u met een parketschuurmachine; een diamantschuurmachine beschadigt een zandcementdekvloer. Het schuren zorgt ervoor dat cementsluier en oneffenheden worden verwijderd en dat er een basis voor hechting van de verf ontstaat. Superbelangrijk dus.

Hoe harder en gladder de vloer, hoe lager de korrel waarmee u schuurt. Ook maakt het uit of de vloer erg beschadigd is. Als er veel krassen in de vloer zitten, zult u een wat lagere korrel moeten gebruiken om de vloer weer mooi glad te krijgen. Voor beton gebruikt u bijv. korrel 60 tot 80, voor linoleum korrel 100-120 en voor monolietvloeren gebruikt u schuurblokjes waar diamantslijpsel in zit.

Vrijblijvend advies

Hebt u advies nodig ? U mag altijd bellen of mailen, ons advies kost niets.