Skip to main content

Mijn betonverf hecht niet

By 20 mei 2019juni 21st, 2019 posted in: Problemen Oplossen

betonverf hecht nietDe betonverf hecht niet: wat heb ik verkeerd gedaan? We krijgen deze vraag regelmatig. Iemand heeft betonverf aangebracht en constateert al vrij kort erna dat de laag op sommige plaatsen loslaat of afbladdert. De eerste reactie is vaak: de verf is van slechte kwaliteit. Maar dat is zelden de oorzaak.

Mogelijk oorzaken:

Het heeft bijna altijd met de voorbehandeling te maken. De belangrijkste redenen waarom betonverf niet of onvoldoende hecht zijn…

Betonverf hecht niet door vuil, vet en stof

Alles wat tussen de vloer en de verf zit, belemmert de verf om goed te blijven zitten. Daarom is het uiterst belangrijk om betonvloeren zorgvuldig te reinigen voor het verven. Zorg er ook zeker voor dat vetvlekken worden opgelost. Gebruik eventueel een speciale ontvetter. En haal stof weg, ook na het schuren.

Betonverf hecht niet door niet goed schuren

Beton moet altijd een beetje ruw zijn om de coating goed te laten hechten. Een erg gladde vloer kan daarom het best even met een staalborstel worden opgeruwd. Soms is het beton juist een tikkeltje te ruw. Een diamantschuurmachine biedt dan uitkomst. Vergeet niet om het stof dat vrijkomt door het schuren te verwijderen.

Betonverf hecht niet door het overslaan van een primer

Sommige verfverkopers zeggen dat primers niet nodig zijn op betonvloeren. Wij zeggen van wel, zeker bij nieuwe vloeren. Een primer (grondverf) werkt als een stofbinder. Losse deeltjes die een adequate hechting verhinderen, worden door grondverf samengebonden. Een betonverf primer functioneert haast als een kleeflaag voor de betonverf.

Betonverf hecht niet door de verkeerde verfkeuze

Met dit punt bedoelen we niet dat de verf van slechte kwaliteit is, maar dat de verf ongeschikt is voor de ondergrond. Er zijn mensen die betonvloeren verven met producten die voor hout of linoleum zijn bedoeld. Soms wordt een simpele verf gebruikt voor een vloer waarop chemische stoffen worden gemorst. Ook onverstandig. Ook kan het zijn dat een 2-componentenverf over een 1-componentverf wordt aangebracht. Dat hecht niet goed. Laat u dus goed adviseren over de juiste verf voor uw vloer!

Betonverf hecht niet door een glazuurlaag

Het komt voor dat geglazuurde tegels met betonverf worden geverfd. Dit is niet onmogelijk, maar het resultaat hangt sterk af van de voorbereiding. Glazuur is keihard en glad. Zonder voorbehandeling hecht betonverf niet. Tenzij je de tegels behoorlijk schuurt, met schuurpapier korrel 120. Daarmee wordt de glazuurlaag afgebroken. Zo krijgt betonverf de kans te hechten. Beter en makkelijker is het daarom om onze tegelprimer te gebruiken. Deze primer geeft een extreem goede hechting op geglazuurde tegels, emaille en glas. De primer droogt wel heel snel en voordat deze helemaal droog is moet de afwerklaag aangebracht worden. U leest er meer over op onze productpagina over Inno tegelprimer

Vrijblijvend advies

Betonlife helpt u graag verder. Bel of mail ons voor vrijblijvend advies, zodat u achteraf niet zegt: “Mijn betonverf hecht niet!”