Skip to main content

Mijn betonverf laat los

By 22 mei 2019maart 20th, 2020 posted in: Problemen Oplossen

Uw betonverf laat los? Belangrijk om het op te kunnen lossen is goed uitzoeken wat de oorzaak is. In dit artikel bespreken we veel voorkomende oorzaken.

Mogelijk oorzaken:

Niets zo frustrerend als flink verven en er dan later erachter komen dat de verf niet goed hecht. Vaak denken we dan dat de betonverf slecht is. Er zijn wel kwaliteitsverschillen in verf, maar ook bij kwaliteitsverf kan het voorkomen dat deze loslaat.

Meestal ligt dit aan een niet goed voorbehandelde ondergrond. Ook kan het komen omdat op een vochtige ondergrond is geschilderd. Tevens kan verf loslaten als plekken met polyester zijn geplamuurd.

Betonverf laat los door de voorbehandeling

De voorbehandeling van een  betonvloer is cruciaal. Denk hierbij aan ontvetten, schuren of stralen van de ondergrond. Dit moet gebeuren volgens de aanwijzingen bij de verf.  Een goed voorbehandelde vloer zorgt voor de beste hechting. In de meeste gevallen wordt ook een primer aangeraden. Dit is een voorbehandelmiddel dat de vloer een grondlaag geeft. Deze grondverf versterkt de hechting van de toplaag.

Een deel van de voorbehandeling is het repareren van eventuele barsten of gaten. Het is verstandig om geen polyesterplamuur te gebruiken, maar een ander plamuurmiddel dat niet op polyester is gebaseerd. Polyester neemt gemakkelijk vocht op, wat onthechting kan veroorzaken.

Betonverf laat los door vocht

Vocht is ook een bekende oorzaak. Betonverf moet pas worden aangebracht als de vloer voldoende is uitgehard. Dit speelt bij nieuwe betonvloeren. Soms kan een koude nacht voor condens zorgen. U moet hiervoor de vochtigheidsgraad van de vloer testen voordat u gaat schilderen. Dit kan met een stukje plakband of plastic dat u na 24 uur verwijdert. In het algemeen geldt dat nieuw beton pas zes tot acht weken na het storten geverfd mag worden. Hier leest u hoe u het vochtgehalte van betonvloeren meet.

Betonverf laat los door oude verflaag

Soms kan het loslaten van betonverf veroorzaakt worden doordat het verfsysteem niet goed in elkaar zit. U verft bijvoorbeeld over een oude laag verf heen die niet samenwerkt met de nieuwe coating. Het is daarom beter om oude verflagen te verwijderen, vooral als u niet weet welke verf gebruikt is. Een 2-componentenverf kunt u meestal niet over een verflaag schilderen die uit 1 component bestaat. Ook is het niet verstandig om een watergedragen verf over een oplosmiddel-houdende verf heen te zetten. Advies inwinnen helpt problemen te voorkomen, zeker als het verwijderen van oude verf lastig blijkt. U kunt altijd bij ons terecht voor gratis raad en hulp. Lees ook de informatie over het overschilderen van een bestaande verflaag.

Vrijblijvend advies

Gewoon even bellen of mailen en we denken met u mee over de mogelijke oorzaak van het loslaten van betonverf en hoe het eventueel opgelost kan worden. Het komt voor, maar het kan ook gemakkelijk worden opgelost.