Skip to main content

Wat is een betonvloer

By 10 juni 2020juni 23rd, 2021 posted in: Soorten Ondergrond

betonvloerEen betonvloer is doorgaans een dragende constructievloer. Soms wordt deze nog afgewerkt met een dekvloer, maar als het beton mooi egaal is aangebracht, dan kan je een betonvloer ook direct verven. Is de betonvloer te ruw, dan brengt men vaak een dekvloer aan.
Beton is er in verschillende afwerkingen. Deze afwerking bepaalt in de eerste plaats welke verven geschikt zijn en welke niet. Ook bepaalt de afwerking welke voorbehandeling nodig is.

 

Betonvloer, een uitleg

Beton is een kunstmatig gemaakt steenachtig materiaal. Het bestaat uit het bindmiddel cement, met daaraan toegevoegd zand en/of grind.

Ruw en open beton – geprefabriceerd of gestort
Ruw beton kan elders geprefabriceerd zijn of ter plaatse worden gestort. Het is vaak open van structuur en water kan er gemakkelijk intrekken. Voorbeelden van geprefabriceerd beton zijn: betonplaten in de vorm van vloerplaten of wandplaten, heipalen, stoepranden en trottoirtegels.  Gestort ruw beton is vaak behoorlijk ruw als het eenmaal is uitgehard. Om kosten te besparen wordt er soms meer zand toegevoegd. Het beton wordt daar minder hard van, maar ook  kan zo’n vloer erg gaan ‘stoffen’. In dat geval is het aanbrengen van een vloersealer geen overbodige luxe.
Is een vloer niet mooi egaal, dan is het aanbrengen van een dekvloer gebruikelijk.

Gepolijst of gevlinderd beton
Door een betonvloer direct na het storten op een speciale manier af te werken, wordt het oppervlak mooi glad en egaal. De afwerking gebeurt met een zogeheten vlindermachine, daarom spreekt men vaak van een gevlinderde vloer.  Formeel noemen we dit een monolietvloer.  Het oppervlak wordt erg hard, is gemakkelijk schoon te maken en vuil en vet kan er bijna niet in doordringen.

 

Kan je een betonvloer verven?

Betonverf is in eerste instantie ontwikkeld voor het verven van beton, dus natuurlijk kan je een betonvloer ook verven. Maar niet elke betonverf is geschikt voor elk type vloer. Weet u wat uw vloertype is, raadpleeg dan de bijbehorende informatie.

 

Vrijblijvend advies

Hebt u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen? Stel uw vraag via het contactformulier of bel ons voor advies.