Skip to main content

Wat is een marmoleumvloer ?

By 23 juni 2021 posted in: Soorten Ondergrond

marmoleumvloerEen marmoleumvloer is in feite een linoleumvloer. Marmoleum is de merknaam voor linoleumvloeren van Forbo. Als we het hebben over een marmoleumvloer, dan is dat dus hetzelfde als een linoleumvloer. In dit artikel spreken we daarom verder van een linoleumvloer.

Linoleumvloeren, een uitleg

Een linoleumvloer bestaat vrijwel volledig uit natuurlijke materialen. Jute, vlas, hars, houtmeel en kalksteen zijn de ingrediënten. Al meer dan 150 jaar geleden werd het ontwikkeld. Aanvankelijk werd het vooral toegepast in ziekenhuizen en scholen. Het is immers een hele hygiënische vloer, want het is glad, hard en gemakkelijk schoon te maken. Voor plaatsen waar hygiëne belangrijk is, zoals in een ziekenhuis, is het daarom een hele geschikte vloer. In de 20ste eeuw werd het steeds vaker toegepast in woningen, maar ook in musea, gevangenissen, winkels en kantoren. Er kwamen steeds meer kleuren, waardoor het aantrekkelijker werd om te laten leggen. Een mooi gekleurde linoleumvloer was een echte blikvanger! En dat kan het overigens nog steeds zijn.

Een linoleumvloer gaat -als deze goed wordt onderhouden- ontzettend lang mee. Wie een huis koopt komt daardoor wel eens een linoleumvloer tegen met een kleur die de vorige bewoner misschien heel mooi vond, maar die mogelijk niet bij uw interieur of smaak past. Omdat het verwijderen van linoleum een behoorlijke klus is en het een buitengewoon duurzame vloer is, is het eigenlijk jammer om de vloer te vervangen als de kwaliteit nog goed is. Daarom:

Kan je een marmoleumvloer of linoleumvloer verven?

Jazeker! Mits de juiste voorbehandeling wordt toegepast en de juiste verf wordt gebruikt. Linoleumvloeren worden vaak geboend met was om een beschermlaag aan te brengen. Die waslaag moet er in ieder geval van af, want was is vet en verf hecht niet op vet.
Wij hebben hiervoor een speciale reiniger ontwikkeld, Vloerstripper,  die deze waslaag oplost en verwijdert. Maar ook als er geen was (meer) op zit, dan adviseren we de vloer eerst te reinigen met de Vloerstripper, want het is ook een hele sterke ontvetter.

Inno Kunststof Coating is de verf waarmee een linoleumvloer geverfd kan worden. Deze coating is in vrijwel alle RAL-kleuren leverbaar. U krijgt dan een effen gekleurde vloer, dus het gemarmerde effect van het linoleum verdwijnt. Maar u kunt in ieder geval wel de kleur van uw keuze toepassen. Op deze manier verlengt u de levensduur van de kostbare linoleumvloer ook nog eens. En bent u na een aantal jaren uitgekeken op de kleur? Dan brengt u gewoon weer een andere kleur aan.

Klik hier voor meer informatie over het verven van linoleumvloeren.

Is uw linoleumvloer beschadigd? Dan kunt u deze repareren met Inno Vloerfix en daarna verven.

Vrijblijvend advies

Hebt u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen over het verven of beschermen van linoleumvloeren? Stel uw vraag via het contactformulier of bel ons voor advies.