Skip to main content

Wat is een vloeistofdichte vloer?

By 6 april 2020juni 10th, 2020 posted in: Soorten Ondergrond

Wat zijn vloeistofdichte vloeren en kunnen ze geverfd worden? In onderstaand artikel gaan we in op de eigenschappen en de mogelijkheden voor het maken van zo’n vloer.

Vloeistofdichte vloeren, een uitleg.

Vloeistofdicht is niet hetzelfde als waterafstotend. Een vloeistofdichte vloer laat geen water of andere vloeistoffen door en blijft van binnen droog. Dat is belangrijk voor de duurzaamheid van uw vloer. Een waterafstotende vloer kan best tegen wat vocht, maar als vocht blijft liggen, dan kan het alsnog in de vloer trekken.

Als u water op een vloeistofdichte vloer morst, dan blijft het gewoon liggen. Na verloop van tijd verdampt het water. Bij een waterafstotende vloer kan de vloeistof even op de vloer blijven liggen, maar trekt uiteindelijk in de vloer.

Lang niet iedereen denkt eraan om een vloer te maken die vloeistofdicht is. Wilt u echter betonrot tegengaan (en dat wilt u vast!) is het wel aangeraden. Water kan al schade aanrichten, maar chemische vloeistoffen kunnen nog grotere problemen veroorzaken als ze in de vloer trekken.

Vloeistofdichte vloeren hebben als bijkomend voordeel dat ze isoleren. Zo voorkomen ze in kelders dat grondwater doordringt.

Gietvloeren worden beschouwd als zeer betrouwbare vloeistofdichte vloeren. Dit zijn dragende vloeren waarop een dunne afdeklaag met kunsthars over uitgegoten wordt. U komt gietvloeren veel tegen in de industrie. Vooral in fabrieken waar met zuren wordt gewerkt zijn dit soort vloeren onontbeerlijk. Ze zijn zeer resistent tegen tal van zuren en chemicaliën. Daar komt bij dat vloeistofdichte gietvloeren heel gemakkelijk zijn schoon te maken.

Kan een vloeistofdichte vloer geverfd worden?

Eigenlijk klopt deze vraag niet. Een vloeistofdichte vloer maak je namelijk met de juiste coating.  Dus ‘ja natuurlijk’ (!) kan je een vloeistofdichte vloer verven. Het maken van een eenvoudige vloeistofdichte vloer is niet al te moeilijk. U hebt hiervoor een 2-componenten vloerverf nodig die als eigenschap heeft dat hij vloeistofdicht is.  Inno Coatings Betonverf 2K is een uitstekende, vloeistofdichte, 2-componenten vloercoating die transparant en in kleur verkrijgbaar is. We gebruiken deze vaak in vochtige ruimtes. Deze verf is ook geschikt voor gietvloeren.

Vrijblijvend advies

Hebt u nog vragen over vloeistofdichte vloeren? Aarzel dan niet en neem contact met ons op voor persoonlijk advies. Belangrijk is welk type vloer u hebt en hoe u de vloer gebruikt. Er zijn diverse soorten betonverf welke allemaal vloeistofdicht zijn..  daarom is het essentieel de goede te kiezen. We helpen met plezier.