Skip to main content

Wat is Betonrot?

By 19 juni 2019mei 17th, 2021 posted in: Termen en Definities

betonrotWat is nou betonrot. Het klinkt een beetje raar. Hoe kan nou iets als beton rotten? We vertellen u er hieronder meer over.

Betonrot, een uitleg.

Beton heeft een enorme drukkracht, maar weinig trekkracht. In dragende constructies, zoals een betonvloer, wordt de vloer niet alleen met drukkracht belast, maar ook met trekkracht. Door het beton te voorzien van wapeningstaal, wordt die trekkracht wel bereikt, want staal heeft een grote trekkracht. Het heet dan gewapend beton.

Bij het storten van een betonvloer wordt er in het beton wapeningsstaal aangebracht. Dit zijn vaak matten van betongaas. Staal heeft de eigenschap dat het kan roesten. Dat gebeurt als er vocht bij komt.  Dat noemen we betonrot. Het beton kan afbrokkelen of scheuren en zijn dragende functie verliezen. Dat kan erg gevaarlijk zijn.

Om betonrot te voorkomen moet u ervoor zorgen dat het wapeningsstaal niet nat of vochtig kan worden. Veel soorten betonverf maken uw vloer vloeistofdicht. Door uw vloer te verven, zorgt u ervoor dat er geen vocht meer doorheen kan, waardoor er minder kans is op roestvorming op het staal.

De kans op betonrot blijft wel, want de vloer heeft ook een onderkant. Wanneer u een vochtige kruipruimte hebt, kan het daardoor gebeuren dat de betonvloer alsnog aangetast wordt. Maar vocht dat van bovenaf op de vloer komt en in het beton kan sijpelen, vormt het hoogste risico.

Kan er ook betonrot ontstaan in een geverfde betonvloer? Helaas ja, dat kan. Het bewapeningsstaal is in veel gevallen roestig staal, omdat dit ruwer is, waardoor het beton beter hecht. Beton bevat chemische bestanddelen en bij een verkeerde verhouding kan dit het roesten bevorderen.

Hoe kan je betonrot herkennen?

Betonrot is in het beginstadium te herkennen aan donkere vlekken of bruine puntjes die in de vloer ontstaan. In een volgend stadium ontstaan er scheuren of brokkelt het beton af. Bekijk daarom ook altijd de onderkant van de betonvloer.

Is er eenmaal betonrot geconstateerd, dan is het belangrijk om het probleem aan te pakken, want het draagvermogen van het beton kan erdoor afnemen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die betonrot kunnen repareren. Hoe langer u wacht met een behandeling, hoe kostbaarder het zal worden.

Vrijblijvend advies

Hebt u naar aanleiding van dit artikel een vraag of wilt u advies over het behandelen van uw vloer? Neem vrijblijvend contact op met betonlife!