Skip to main content

Wat is de potlife van betonverf?

By 22 mei 2019mei 17th, 2021 posted in: Termen en Definities

potlifeVaak hoor je de term ‘potlife’, maar wat is dit nou en waarom is het zo belangrijk bij de uitvoering en toepassing van betonverf. In het onderstaande artikel gaan we in op wat het is en waar je rekening mee moet houden.

Potlife van betonverf, een uitleg.

Potlife van (beton)verf is de tijd waarbinnen de verf verwerkt kan worden nadat het blik geopend is.  Elke verf heeft een potlife, maar bij veel soorten komt het niet zo geweldig nauw.

Dit is wel het geval bij 2-componentenverf. Deze verf heeft maar een heel korte potlife. De meeste betonverf is 2-componentenverf. Potlife speelt dan ook een grote rol bij vloercoatings.

Verf bestaande uit twee componenten wordt geleverd in twee blikken. De inhoud moet u vlak voor gebruik mengen en direct daarna gebruiken. De verf wordt heel snel hard. Het aantal uren dat u hebt om te verven is daardoor beperkt. Hoeveel uren precies wordt aangegeven in de  technische datasheet.

Is de potlife bereikt of overschreden, dan zie je dat. De verf vertoont tekenen van uitdroging en schifting van de componenten waaruit de verf bestaat. Het product is dan niet meer te gebruiken. Het enige wat u kunt (en moet) doen is het aanbieden als chemisch afval.

Het vraagt enige planning om de betonverf optimaal te benutten. U brengt meestal twee lagen aan. Lagen kennen een droogtijd. Die is van belang. Maar wacht ook niet te lang voordat u een volgende laag aanbrengt. De droogtijd van de verf is over het algemeen langer dan de potlife van de verf. Daardoor is het verstandig om alleen de hoeveelheid te mengen die u per laag nodig hebt.

Vrijblijvend advies.

Elke situatie is anders. Het werken met de juiste producten en potlife is essentieel. Omgevingsfactoren zoals temperatuur en een droge of vochtige ruimte kunnen ook nog van invloed zijn op de houdbaarheid van verf. Betonlife heeft jaren ervaring in het verwerken van betonverf en coatings. Wilt u graag persoonlijk advies over situatie? Neem dan contact op met ons. Bellen of mailen met Betonlife: het kan allebei.