Skip to main content

Wat is 2 componenten betonverf?

By 31 mei 2019juni 3rd, 2021 posted in: Termen en Definities

2 componenten

Wie een sterke vloercoating wil, kiest 2 componenten betonverf. In het onderstaande artikel gaan we kort in op de werking van een 2-componenten betonverf en de eigenschappen.

Een 2 componenten betonverf

Vloerverf die uit twee componenten bestaat is bijzonder complex van samenstelling. Er is een basisverf en een verharder. Deze worden apart van elkaar geleverd. Het mengen van de twee componenten gebeurt vlak voor gebruik.

Het belangrijkste ingrediënt is een kunsthars: polyurethaan of epoxy. Hars in natuurlijke vorm kennen we van naaldbomen. Het is kleverig en zacht en lost niet op in water.  Kunsthars is een synthetische imitatie. Het is de verharder van de 2-componenten vloerverf. De toevoeging van epoxy of polyurethaan zorgt voor een chemische reactie die een uitermate harde verflaag oplevert. Het mengen van de componenten doet u vlak voordat u begint met het verven.

Een (goede) 2 componenten betonverf zorgt voor een slijtvaste vloer, die ook nog eens uitermate goed bestand is tegen de schadelijke invloeden van weer, wind, water en chemicaliën. En niet onbelangrijk, met goede betoncoating maakt u de vloer meestal ook vloeistofdicht.  Sommige soorten betonverf zijn bestand tegen weekmakers. Dat is belangrijk als er voertuigen over de vloer heen rijden. Maar ook als er veel mensen over de vloer lopen, want ook in schoenzolen zitten weekmakers.

Gebruik een 2-componenten betonverf op vloeren die zwaar worden belast. Denk aan bedrijfsruimtes, openbare gebouwen, werkplaatsen, garages, winkels, wasstraten en expositieruimtes. Thuis gebruikt u deze verf vooral in keukens, badkamers en garages.

Een nadeel van 2-componenten betonverf is dat u het niet zomaar over oude verflagen kan aanbrengen. U zult de oude verf vaak moeten verwijderen. Daarnaast vermindert de glansgraad van 2-componenten verf door UV-licht sneller dan bij gewone verf. Dit hoeft niet per se een nadeel te zijn, want de vloer is ook dan mooi.

Een ander nadeel is dat zodra verf en verharder met elkaar zijn gemengd, het hardingsproces begint, waardoor gemengde verf beperkte tijd is te gebruiken. Dit noemen we de verwerkingstijd of potlife. Wanneer u grote oppervlakken moet verven, is dat dan vaak beter om niet meer verf te mengen dan u binnen de aangegeven verwerkingstijd kunt aanbrengen.

Tot slot, restjes bewaren kan niet als de componenten eenmaal zijn gemengd. Het is ook beter om op restjes geen deksel te doen. Door de chemische reactie kan er druk in de pot ontstaan.

Vrijblijvend advies

Is 2-componenten betonverf iets voor uw situatie? Wij geven u graag persoonlijk advies op basis van uw situatie. Gewoon even bellen.