Skip to main content

Houten vloer verven

By 31 januari 2023februari 3rd, 2023 posted in: Werkwijzers

houten vloer vervenKan ik zelf een houten vloer verven? Natuurlijk! Maar wist u dat dit ook met betonverf kan? Niet met elke betonverf, maar wel met betonverf die daar speciaal voor ontwikkeld is. Afhankelijk van uw wensen hebben wij verschillende producten voor het verven van hout. We hebben speciale transparante houtverf die vrijwel onzichtbaar is, maar ook een betonverf voor hout die in vrijwel alle kleuren leverbaar is.

Hout is gevoelig voor temperatuur en vocht, waardoor het hout kan ‘werken’. Dat betekent dat de verf die u gebruikt in zekere mate elastisch moet zijn. Daardoor kan de verf meebewegen met het hout. Het is ook belangrijk dat u een vloerverf aanbrengt die damp (dampopen of dampdiffuus) doorlaat, maar voorkomt dat vocht in de ondergrond dringt. Als er vocht doorheen komt ontstaat de kans op houtrot.

Werkwijze houten vloer verven

 • Schuur de ondergrond. Oude verflagen goed opschuren.
 • Maak de ondergrond stofvrij. Evt. ontvetten met Inno Vloerreiniger, goed nadweilen en daarna goed laten drogen.
 • Houtenvloer Coating (alleen voor binnen) brengt u direct op de ondergrond aan. Beuken, essen en robijn zuigen enorm. Breng hierop evt. eerst Inno Vloerprimer 1K aan. Werk af met 2 lagen Houtenvloer Coating. Let op de droogtijd tussen de lagen
 • Bij gebruik van Betonverf 1K in kleur (voor binnen en buiten): breng eerst Inno Vloerprimer 2K aan. Werk af met 2 lagen Betonverf 1K in kleur.
 • Wanneer u bijvoorbeeld op een trap antislip wilt toevoegen: meng het antislipzand door de eerste laag betonverf. Antislip wordt altijd in de voorlaatste laag verwerkt. Wanneer het in de laatste laag wordt gedaan, wordt het oppervlak te ruw en dat is lastig met schoonmaken.
 • Laat de verf uitharden voor u de vloer weer volledig belast. Reken hier 5 tot 7 dagen voor.

Aandachtspunten houten vloer verven

 • Kies altijd voor een verf met de volgende eigenschappen: dampopen, elastisch, waterafstotend
 • Oude verflaag op de vloer? Niet alle soorten verf kan je zomaar over elkaar heen aanbrengen. Zeker bij een mooie houten vloer kan je beter geen risico nemen en dus de oude verf- of laklaag wegschuren.
 • Verf hecht niet op vet! Belangrijk is dus dat de vloer goed ontvet wordt voor u begint met verven. Na het ontvetten schuren en niet andersom. Anders schuur je het vet in de vloer!
 • Een primer verbetert de hechting tussen ondergrond en verflaag.
 • Vloeren van beuken, essen en robijn zuigen enorm. Deze kunt u het beste voorbehandelen met Inno Vloerprimer 2K als u de vloer in kleur afwerkt. Bij een transparante afwerking gebruikt u Vloerprimer 1K.

Aanbevolen verf voor houten vloeren

Betonverf is natuurlijk in eerste instantie ontworpen voor betonvloeren. Maar sommige betonverven zijn ook geschikt voor het verven van hout. Het voordeel van betonverf op hout is dat uw vloer buitengewoon goed beschermd wordt. Inno Coatings Betonverf 1K is zo’n verf. Dit is een 1-component betonverf die goed bestand is tegen lichte chemicaliën en gangbare reinigingsmiddelen. De verf is elastisch, waardoor deze meebeweegt met het uitzetten en krimpen van hout. Inno Coatings Betonverf 1K is daardoor bij uitstek geschikt voor het schilderen van trappen. Deze verf is in transparant en in dekkende kleur verkrijgbaar. Bovendien zowel binnen als buiten te gebruiken.

Wilt u de mooie houten vloer in uw woonkamer of gang beschermen, maar de uitstraling niet veranderen? Gebruik dan Inno Coatings Houtenvloer Coating.  Deze speciale vloerverf bestaat uit 2 componenten en is vrijwel onzichtbaar waardoor u de uitstraling van het hout behoudt, terwijl uw houten (vloer) oppervlak wel optimaal wordt beschermd. De Houtenvloer Coating is daarom ook een hele mooie verf voor het behandelen van houten tafels en andere meubels. Houtenvloer Coating is alleen geschikt voor binnen.

Kleurkeuzes voor het verven van een houten vloer of trap

Trappen worden vaak wit of grijs geschilderd, maar wit is er in meerdere tinten. Het is ook leuk om het voetschot of optrede (het rechtopstaande deel van de trap) of de trapboom een andere kleur te geven voor een speels effect. Vloeren worden vaak wit of zwart geschilderd. Omdat Inno Betonverf 1K in vrijwel alle kleuren leverbaar is, kan alles. Bedenk wel dat je op een donkere vloer vuil eerder ziet liggen dan op een lichte vloer.

houten trap verven met kleur

Verf voor houten vloeren bestellen?

De hierboven genoemde verven vindt u in onze webshop. U kunt ze direct bestellen.

Advies voor uw situatie

Hebt u een houten vloer, trap of meubels die u wilt verven? Vraag desgewenst advies over welke verf u het beste kunt gebruiken. Ons advies is gratis en vrijblijvend.