Skip to main content

Monolietvloer verven

By 10 december 2020maart 15th, 2021 posted in: Werkwijzers

monolietvloer vervenWilt u een monolietvloer verven? Belangrijk is dan dat u de vloer op de juiste manier voorbehandelt en de de juiste verf gebruikt.

Als er al een verflaag op de vloer zit, dan gaat u anders te werk dan bij een onbehandelde vloer. U leest er hieronder alles over.

Een monolietvloer is een  betonnenvloer die op een speciale manier is afgewerkt. U leest er meer over in het artikel ‘Wat is een monolietvloer‘.

Wilt u alleen belijningen aanbrengen, dan hoeft u natuurlijk niet de hele vloer te laten stralen of schuren, mits u de speciale belijningsverf gebruikt. Lees er alles over in het artikel over belijningsverf.

Werkwijzer (onbehandelde) monolietvloer verven:

 • Repareer gaten en scheuren
 • Laat de vloer stralen of schuren met een diamantschuurmachine. Maak de vloer stofvrij.
 • Plak af wat niet geverfd moet worden
 • De vloer moet droog, schoon, stofvrij en vetvrij zijn. Dit is belangrijk voor de hechting.
 • Breng de primer aan (Inno Vloerprimer 2K) en laat deze drogen volgens de aanwijzingen in de technische datasheet.
 • Breng daarna 2 lagen Garagevloer Coating 2K (of Inno Betonverf 2) aan. Zorg wel voor voldoende droogtijd tussen de lagen (minimaal 4 uur). Aan de voorlaatste laag verf kunt u eventueel antislip toevoegen.
  Breng de verf in banen aan en werk gelijkmatig vanuit de hoeken. U kunt een roller gebruiken. Let er dan wel op dat u een roller gebruikt die geschikt is voor betonverf (kortharige, harde roller). Bevestig eventueel de roller op een steel om sneller en gemakkelijker te kunnen werken.
 • In geval van zonlicht of vloerverwarming: breng nog 1 laag Inno Betonverf 2K aan
 • Laat de geverfde vloer 5 tot 7 dagen drogen voordat u de vloer weer in gebruik neemt.

Aandachtspunten bij een monolietvloer verven:

 • Een monolietvloer is zo glad dat zonder voorbehandeling de verf niet goed zal hechten. De vloer moet gestraald worden of geschuurd worden met een diamantschuurmachine. Stralen is bij grote oppervlakken goedkoper.
 • Stralen is vakwerk, dus benader hiervoor een gespecialiseerd bedrijf. Besteed liever iets meer aan de voorbehandeling, want dat geeft alleen maar een beter eindresultaat.
 • Zit er al een verflaag op de vloer? Dan is het aan te raden het artikel over het overschilderen van oude verflagen even te lezen. Als er al een verflaag aanwezig is en deze heeft een goede hechting, dan is stralen niet nodig. Schuren moet altijd! Moet u de vloer repareren? Gebruik een goed epoxy vulmiddel en houd ook rekening met de droogtijd van het reparatiemiddel.
 • Een primer vermindert de zuigende werking van de vloer. Een primer verbetert ook de hechting van de nieuwe verf op de ondergrond. Ook kan een primer fungeren als schakellaag tussen een oude en een nieuwe verflaag.
 • Voeg eventueel antislip zand toe aan de voorlaatste laag betonverf.
 • Laat de verf goed uitharden! Ongeveer 24 uur na de laatste laag is de vloer doorgaans weer beloopbaar. Na 5 tot 7 dagen is de verf uitgehard en kunt u de vloer weer volledig belasten. Dit geldt vooral voor bedrijfsvloeren, want die worden doorgaans zwaar belast.

Aanbevolen verf voor monolietvloeren

Vrijwel alle verven in ons assortiment kunt u aanbrengen op monolietvloeren. Welke u kiest, hangt van het gebruik van de vloer. Ook van belang is of er zonlicht op de vloer komt, of dat er bijvoorbeeld vloerverwarming ligt.

Voor garagevloeren en bedrijfsvloeren is Inno Garagevloer Coating 2K de beste verf. Dit is een zeer kras- en slijtvaste 2-componenten verf. De Inno Garagevloer Coating 2K is bovendien uitstekend bestand tegen weekmakers. Belangrijk als er auto’s of bijvoorbeeld vorkheftrucks op de vloer rijden.

Valt er zonlicht op de vloer, of ligt er vloerverwarming, dan kunt u nog steeds de Garagevloer Coating 2K toepassen, maar werk de vloer dan af met een laag Inno Betonverf 2K. Deze verf is UV bestand. Verf die UV bestand is verkleurt niet door zonlicht of vloerverwarming. Wordt de vloer minder zwaar belast en is er sprake van zonlicht of vloerverwarming, dan kunt u ook direct Inno Betonverf 2K aanbrengen. Het aanbevolen aantal lagen is 2.

Zowel de Garagevloer Coating 2K als de Betonverf 2K is vloeistofdicht en is verkrijgbaar in vrijwel alle RAL- en NCS-kleuren. De Betonverf 2K is er ook in transparant.

Of u nu Garagevloer Coating 2K of Betonverf 2K gebruikt, in beide gevallen behandelt u de vloer voor met Inno Vloerprimer 2K.

Populaire kleurkeuzes voor een monolietvloer

Wanneer u een vloer in zijn geheel schildert, kunt u kiezen voor een transparante of een gekleurde verf. Monolietvloeren  zijn meestal bedrijfsvloeren of garagevloeren. Doorgaans worden deze in een vrij neutrale kleur geschilderd, dus grijs ligt voor de hand. Grijs oogt neutraal en is er ook in vele tinten. Bijna al onze verven zijn leverbaar in vrijwel alle RAL- en NCS-kleuren.

Let op! Kleuren op beeldschermen wijken af van de werkelijkheid. Bepaal uw kleur altijd op basis van een RAL-kleurenkaart.

garagevloer verven RAL 7001 garagevloer verven RAL 7002 garagevloer verven RAL 7003 garagevloer verven RAL 7004 RAL 7005 RAL 7035

Verf voor monolietvloeren bestellen?

De genoemde producten voor monolietvloeren staan in onze webshop. U kunt ze direct bestellen. U vindt daar ook de technische specificaties.

Persoonlijk advies, bel gerust.

Wilt u advies voor uw situatie? We helpen u graag en vrijblijvend. Bel of mail Betonlife en we helpen u meteen verder!