Skip to main content

Stoeptegels verven

By 15 januari 2023februari 3rd, 2023 posted in: Werkwijzers

stoeptegels

Stoeptegels verven is een goedkoop alternatief voor vervanging. Ze liggen overal en ze zijn overal even saai: betonnen stoeptegels. Wie een klein budget heeft kan ervoor kiezen om de tegels te schilderen. Als je ze een mooi kleurtje geeft, oogt het meteen anders. Kies voor een mooie grijstint als je het neutraal wilt houden. We kunnen wel 20 verschillende grijstinten maken, dus keuze genoeg. Of verf ze in verschillende grijstinten voor een speels effect. Een oude stoeptegel die een mooie egale kleur krijgt, knapt daar enorm van op. Toegegeven, het is even een klusje, maar dan heb je ook wat.

Onze betonverven zijn ook geschikt voor het schilderen van stoeptegels op bijvoorbeeld schoolpleinen. Maak een leuke hinkelbaan of staptegels in vrolijke kleuren. Het saaie grijze plein krijgt daardoor een vrolijke uitstraling. Of maak (samen met de kinderen) mozaïektegels! Dit kan je bijvoorbeeld doen door de tegel eerst wit of zwart te verven en er daarna vlakjes in kleur op te schilderen.

mozaiek stoeptegel

 

Voordat je kunt beginnen met schilderen, moeten de tegels goed schoongemaakt worden. Belangrijk is ook om ze te ontvetten, want verf hecht niet op vet. Inno Vloerreiniger is een ontvetter speciaal voor stenen ondergronden. Je verdunt de reiniger met water, goed inschrobben, even laten intrekken en goed naspoelen. Als de tegels droog zijn schuur je de ondergrond even op. Hierdoor kan de verf beter hechten en hoe beter de verf hecht, hoe langer de tegel mooi blijft.

 

Wat is de beste verf voor stoeptegels?

Welke verf je het beste kunt gebruiken hangt mede af van het gebruik. Wil je een groot aantal tegels in dezelfde kleur schilderen, dan adviseren we om Inno Vloerprimer 2K en Inno Betonverf 2K te gebruiken.
Wil je verschillende kleuren gebruiken, of maar enkele tegels schilderen, dan is een 2-componentenverf niet handig. Bij een 2-componentenverf begint nl. het hardingsproces zodra de componenten met elkaar gemengd worden, dus je hebt beperkt de tijd om de verf te verwerken. Hoewel een 2-componentenverf sterker en harder is, is deze eigenlijk alleen maar goed toepasbaar bij wat grotere oppervlakken.

Een 1 component verf kan je zo uit de pot gebruiken en leent zich heel goed als je maar enkele tegels wilt schilderen, of als je patronen wilt aanbrengen. Breng in ieder geval altijd eerst een primer aan (Inno Vloerprimer 2K). Dit zorgt ook voor een betere hechting en daardoor blijft de verf langer zitten. Breng 2 lagen verf aan. Breng de verf aan in gelijkmatige dunne lagen. Houdt tussen elke verflaag een dag droogtijd aan. Probeer na de laatste laag de tegels minimaal 7 dagen niet te zwaar te belasten, zodat de verf volledig kan uitharden.

Is het verven van stoeptegels duur?

Voor 16 stoeptegels (1m2) zijn de kosten ongeveer € 23, uitgaande van 1 laag Vloerprimer 2K en 2 lagen Betonverf 1K. Hoe groter het aantal m2, hoe lager de prijs, want de prijs per kilo verf is goedkoper bij een grotere verpakking.