Skip to main content

De beste temperatuur om te schilderen

By 8 March 2022 posted in: Algemeen Advies

de beste temperatuur om te schilderenDe beste temperatuur om te schilderen ligt tussen de 15 en 20 graden celcius. Maar kan je ook schilderen als het kouder is, of juist warmer?

Allereerst: de buitentemperatuur of de temperatuur in de ruimte waar je schildert is niet de enige temperatuur waar je op moet letten. Ook de temperatuur van het te verven oppervlak speelt een rol. Stel het vriest ‘s nachts nog een beetje, maar overdag schijnt een heerlijk zonnetje en voelt het lekker aangenaam. Dan kan een gestorte vloer buiten nog steeds te koud zijn om te schilderen. In een ideale situatie moet het oppervlak een minimum temperatuur van 10 graden hebben. Maar waarom? De schilder zie je immers ook al vroeg in het voorjaar buiten schilderen.

Een stenen ondergrond is in de eerste plaats anders dan een houten ondergrond. Hout wordt lang niet zo koud als steen en het warmt ook nog eens sneller op. Voor hout gelden dus andere regels.

Op een te koude ondergrond hecht de verf doorgaans minder goed. Daardoor kan het gebeuren dat de verf (op den duur) los laat. Verf blijft immers het langste zitten als deze zich goed kan hechten aan de ondergrond. Als het koud is kan de verf bovendien ook minder goed vloeien, waardoor deze zich minder goed en gelijkmatig laat verdelen. Ook zal de verf minder goed of niet gelijkmatig drogen. Vooral buiten kan je daarom het beste schilderen als het rond de 15 graden is. Let er daarbij op dat bij koude nachten de ondergrond ook nog te koud kan zijn als je vroeg begint.

Maar te warm is ook niet goed. Als het te warm is, dan droogt de verf sneller, maar daardoor kan het ook ongelijkmatig worden. De ene baan is dan al bijna droog als je aan de volgende begint en dan krijg je rolbanen in je schilderwerk te zien. Schilder daarom bij voorkeur bij temperaturen onder de 24 graden en schilder vooral niet midden op de dag in de volle zon.

De beste temperatuur om te schilderen, waar moet je verder op letten

Naast de temperatuur van de ruimte en het oppervlak, speelt ook luchtvochtigheid een rol. Als het heel erg vochtig is, dan krijgt verf het ook moeilijk. Verf daarom niet buiten als het al dagen achter elkaar ontzettend geregend heeft, of als het heel klam en warm is. Het oppervlak is dan waarschijnlijk ook niet droog, dus dan moet je het sowieso niet schilderen. Zie voor meer informatie ons artikel over het vochtgehalte van vloeren. Wilt u zo lang mogelijk genieten van uw werk, schilder dan als dat enigszins kan op een rustige, droge dag met niet te hoge en niet te lage temperaturen.

Hebt u nog vragen over het schilderen en de juiste temperatuur, bel ons gerust. Wij helpen u met alle plezier verder.