Skip to main content

Wat is een laminaatvloer ?

By 25 juni 2021 posted in: Soorten Ondergrond

laminaatvloerEen laminaatvloer is er in verschillende vormen en kleuren. Vroeger werd het vaak gebruikt als goedkoop alternatief voor een houten vloer. De houtprint op het laminaat gaf een beetje het gevoel van een houten vloer, maar laminaat voelt een stuk kouder aan.

Tegenwoordig is laminaat er in veel betere kwaliteit. Een laminaatvloer van hoge kwaliteit is tegenwoordig vaak waterbestendig en kan wel 20 jaar meegaan. Ook zijn er veel meer mogelijkheden en vormen: een tegelvloer, een planken vloer, een vloer met een v-groef, het kan allemaal.

Laminaatvloeren, een uitleg

Een laminaatvloer wordt gemaakt van composietplaatmateriaal en is opgebouwd uit verschillende lagen. Composiet wordt opgebouwd uit meerdere elementen. Meestal zijn dat houtvezels of houten bestanddelen die door kunststoffen aan elkaar verbonden worden. Hierdoor ontstaat een materiaal wat minder gevoelig is voor vocht dan gewoon hout en ook een stuk lichter in gewicht is.

De ene laminaatvloer is de andere niet. Goedkope laminaatvloeren zijn vaak vrij dun en slijten dan ook snel. Ligt er bijvoorbeeld een goedkope laminaatvloer in de woonkamer, dan zie je vaak al binnen een jaar slijtplekken op de plaats waar je eetkamerstoelen staan. Maar er zijn ook laminaatvloeren van hoge kwaliteit. Deze vloeren zijn vaak al een stuk dikker, de printlaag is veel beter bestand tegen zware belasting.

Kan je een laminaatvloer verven?

Zowel vloeren van goede als slechte kwaliteit kan je verven, mits de juiste verf wordt gebruikt. Bij een goedkope laminaatvloer kan je je echter wel afvragen of verven de moeite loont. Meestal moeten er minstens 2 lagen verf aangebracht worden. Goede verf geschikt voor laminaatvloeren kost bij 2 lagen al gauw rond de 6 euro per m2.  Daar heb je ook een nieuwe (goedkope) laminaatvloer voor. Maar een laminaatvloer van goede kwaliteit verven kan zeker de moeite waard zijn. Het is immers ook weer een hele klus om de oude vloer eruit te halen en af te voeren en een nieuwe vloer te leggen. Vooral bij een vloer van goede kwaliteit is het verven een goede optie. De vloer krijgt een geheel andere uitstraling en omdat vrijwel alle RAL-kleuren mogelijk zijn, zijn de mogelijkheden eindeloos. Het resultaat is alsof je een nieuwe vloer hebt gelegd.

Inno Coatings heeft een speciale laminaatverf in het assortiment, Inno Laminaat Coating. Deze hecht extreem goed op kunststof ondergronden, zoals laminaat. De verf beschermt bovendien het laminaat ook nog eens, waardoor het nog langer mee gaat.

Klik hier voor meer informatie over het verven van laminaatvloeren.

Is de laminaatvloer beschadigd?  In veel gevallen kan dit voor het verven gerepareerd worden met Inno Vloerfix. Belangrijk om te weten is dat de verf alleen een nieuwe kleur geeft. De naden in de laminaatvloer blijf je dus zien.

Hebt u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen over het verven laminaatvloeren? Stel uw vraag via het contactformulier of bel ons voor advies.