Skip to main content

Betonverf en betonvloeren

By 28 oktober 2020november 18th, 2020 posted in: Algemeen Advies

betonverf en betonvloeren schilderenMet dit artikel geven we antwoorden op vragen die u kunt hebben over betonverf en betonvloeren.
Het verven van een betonvloer of het werken met betonverf is voor u waarschijnlijk geen alledaagse bezigheid.  Om alles overzichtelijk bij elkaar te hebben vindt u onderstaand de meest gestelde vragen. Als we daar een specifiek artikel over hebben vindt u een link naar het artikel wat die vraag beantwoord. Hebt u een vraag en staat deze er niet bij? Bel of mail ons en stel uw vraag! Zo kunnen we dit overzicht nog completer maken.

Betonrot, wat is dat en hoe kunt u het voorkomen?

Als u betonrot in uw vloer krijgt, dan zijn de kosten niet te overzien. Beter is het betonrot te voorkomen.

Betonverf, is dat hetzelfde als betonlook?

Nee, betonverf is een bepaald type verf. Betonverf wordt harder dan bijvoorbeeld muurverf of gewone vloerverf en gaat daardoor langer mee, is slijtvaster en krasvaster. Wij kunnen betonverf in vrijwel alle kleuren leveren, dus ook in allerlei grijstinten. Een oppervlak wat geverfd wordt met betonverf, krijgt een egale, effen kleur. Het gemêleerde effect van beton bereik je dus niet met betonverf.

Betonvloer verven

Elke vloer kan geschilderd worden, maar er is wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Welke voorbereidingen moet u treffen, hoe kunt u uw vloer het beste repareren, is er grondverf of primer nodig, etc.
De belangrijkste artikelen hebben we hieronder voor u op een rij gezet:

Kleuren, glitters en vlokken

Betonverf saai? Welnee! Vroeger wel, toen was betonverf bijna altijd grijs. Maar tegenwoordig is betonverf in bijna alle kleuren verkrijgbaar. Wij kunnen onze verven dan ook in bijna alle RAL- en NCS-kleuren maken. Een uitzondering zijn de kleuren met parelmoer of glitter erin. Dit wordt nl. bereikt door aluminiumpasta door de verf te mengen. Maar al onze verven zijn watergedragen verven en dat mengt zich niet met de pasta. Ook wordt ons wel eens gevraagd of er gekleurde vlokken door de verf gemengd kunnen worden. Dat kan wel, maar de vlokken nemen dan ook de kleur van de verf aan. Wil je vlokken aanbrengen, dan strooi je deze het beste op de geverfde vloer en breng je daarna een transparante coating aan.

Mengen 2-componenten verf

U krijgt het advies om 2-componenten verf te gebruiken, maar bent geen schilder. Is dat dan wel te doen? Ja hoor, het is best eenvoudig. Het allerbelangrijkste is dat je de aangegeven mengverhoudingen aanhoudt en goed mengt. Mengverhoudingen zijn voor sommige mensen hogere wiskunde. Ons artikelen over het mengen van 2-componentenverf en het berekenen van de juiste hoeveelheden op basis van de mengverhouding helpen u verder. Belangrijk bij 2-componenten verf is dat u alleen de hoeveelheid mengt die u per laag nodig hebt. Eenmaal gemengde verf kunt u namelijk maar beperkte tijd aanbrengen (meestal 1 tot 2 uur). Eenmaal gemengde verf kunt u niet bewaren.

Onthechten van verf

Als verf niet goed hecht, dan laat het los of gaat het bladderen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een goede voorbereiding is van belang. Daar horen zaken als ontvetten en schuren bij. Niet de leukste klussen, maar wel belangrijk!

Ontvetten van vloeren voor het schilderen

Verf hecht niet op vet of vuil. Het is daarom belangrijk om oppervlakken die u wilt schilderen eerst te ontvetten. Pas nadat de vloer goed ontvet is, schuurt u deze. Waarom dat in deze volgorde moet leggen we u uit in de handleiding ontvetten en schuren.

Repareren

Soms is het nodig om een vloer te repareren. Bijvoorbeeld als er gaten of scheuren in zitten. Wij hebben hiervoor een mooi product: Inno Vloerfix. Dit is een krimpvrije 2-componenten plamuur op basis van epoxy. Maak de ondergrond altijd goed schoon en vetvrij. Bij grotere gaten of scheuren kunt u deze het beste eerst voorbehandelen met primer. De plamuur hecht dan beter.
Soms kan een nieuwe scheur ontstaan op een plek waar gerepareerd is. Dit is helaas niet te voorkomen. Want ook beton werkt. Weliswaar niet zo veel als hout, maar door wisseling in warmte en kou, trillingen door bijvoorbeeld langsrijdend zwaar verkeer, vloerverwarming, vocht, kan beton ook uitzetten of krimpen of gewoon scheuren. Hebt u de reparatie verricht, vergeet dan niet dat de plamuur ook goed droog moet zijn voordat u begint met verven.

Schuren of stralen van een betonvloer

Met schuren ruwt u de ondergrond op en dat zorgt voor een betere hechting van de verf. Belangrijk, want hoe beter de hechting is, hoe langer de verf blijft zitten. In sommige gevallen is het beter om de vloer te stralen, vooral bij grote oppervlakken.
Schuren is vooral belangrijk in de basis. Wat bedoelen we daarmee? Voordat u een eerste verflaag aanbrengt, of dit nu de grondlaag of de toplaag is, schuurt u de ondergrond grondig. Bij de meeste van onze verven hoeft u tussen 2 lagen niet te schuren als u de tweede laag binnen 3 dagen na de eerste laag aanbrengt. Lees echter altijd de technische datasheet van de verf die u gebruikt voor de juiste instructies. Meer informatie is te vinden in het artikel over schuren of stralen van betonvloeren.

 

Nog vragen over betonverf en betonvloeren ?

Bel of mail ons gerust, we geven vrijblijvend en gratis advies.