Skip to main content

Wat is het verschil tussen coating en verf ?

By 27 februari 2023 posted in: Termen en Definities

Het verschil tussen coating en verf heeft niets te maken met kleur of vloertype, maar vooral met de inhoudsstoffen en de toepassing. Men zegt soms dat coating gewoon een duur woord is voor verf, maar er zijn wel degelijk meer verschillen. Beide producten bestaan uit bepaalde grondstoffen, bindmiddelen en pigmenten. Maar coating is vooral een verf met een specifieke functie. Die functie is meestal gericht op de bescherming van de ondergrond, terwijl een verf meestal gebruikt wordt voor het verfraaien van een ondergrond, bijvoorbeeld door het toevoegen van kleur of structuur. Bij bescherming kan je denken aan UV-straling, weekmakers, weersomstandigheden, zware belasting, etc. Een coating bevat daarom meestal meer bindmiddelen en pigmenten dan verf en hebben doorgaans ook een hoger vaste-stofgehalte. Dat maakt een coating harder en sterker dan verf.

Het verschil tussen coating en verf is dus vooral dat een coating vooral bedoeld is om het oppervlak te beschermen en een verf is vooral bedoeld om het oppervlak te verfraaien.

Omdat coatings meer bindmiddel en andere grondstoffen bevatten dan verf, is een coating duurzamer en sterker dan verf en dus ook slijtvaster. Vooral objecten die blootgesteld worden aan zware belasting of weersomstandigheden, kan je daarom beter schilderen met een coating dan met een verf. Omdat een coating meer bindmiddel, pigment en andere grondstoffen bevat, is een coating vaak ook duurder dan verf.

Voorbeelden van gebruik van coating en verf

Verf je de muren van je woonkamer, dan gebruik je doorgaans muurverf. Maar in de keuken kan het verstandig zijn om coating te gebruiken. Coating is vaak vloeistofdicht (let daar op), wat handig is in de keuken, want daar werk je veel met water. Een muur die geschilderd is met een vloeistofdichte coating kan je ook gemakkelijk schoonmaken. Het is heel hygiënisch en daarom ook heel geschikt voor toepassing in horeca keukens, bakkerijen.

Een betonvloer is een hele harde vloer, maar ook deze kan slijten, beschadigen of nat worden. Zo’n vloer gaat langer mee en blijft langer mooi als je deze beschermt. Een gewone verf is dan niet voldoende. Een coating maakt de vloer vloeistofdicht, waardoor deze van bovenaf niet meer nat wordt. Coatings zijn er ook in transparant, dus als je de uitstraling van beton graag wilt behouden, dan is een transparante coating een hele goede oplossing. Let er dan wel op dat de coating bestand is tegen UV-licht, want anders wordt het op den duur gelig.

Tegels in badkamer of terras: soms ben je uitgekeken op een kleur of structuur. Tegels kan je heel goed opfrissen door deze te schilderen met een coating. Een verf is hier doorgaans niet sterk genoeg voor.

Alle producten van Inno Coatings en Vistapaint zijn coatings.