Skip to main content

Geglazuurde tegels verven

By 29 mei 2022juli 29th, 2022 posted in: Werkwijzers

geglazuurde tegels verven

Geglazuurde tegels verven is heel goed mogelijk. Het belangrijkste onderdeel is de primer. Als u de verkeerde primer gebruikt, dan blijft de verf ook niet goed zitten en is alle werk voor niets. Volg deze werkwijzer voor een prachtig eindresultaat in elke gewenste kleur.

Deze werkwijzer richt zich op het verven van geglazuurde tegels. Zijn uw tegels niet geglazuurd, dan kunt u een andere primer gebruiken. Zie voor meer informatie Vloertegels verven. De informatie in die pagina heeft ook betrekking op wandtegels.

Werkwijzer geglazuurde tegels verven

 • Plan de werkzaamheden zorgvuldig en zorg dat u alles klaar hebt staan. Het tempo is bij het verven van geglazuurde tegels ook van belang.
 • Is er al een verflaag aanwezig? Lees dan de tips bij de aandachtspunten.
 • Maak eerst de tegels én de voegen goed schoon met Inno Vloerreiniger. Schrob vooral de voegen, hoeken en randen goed; dit zijn plekken waar vet zich snel ophoopt. En denk erom, ook huidvet (in badkamers) is vet!  Inno Vloerreiniger is een ontvettend reinigingsmiddel. Laat het even intrekken en spoel daarna 3x na met schoon leidingwater.
 • Schuur de tegels en maak ze stofvrij. Schuren doe je altijd na het ontvetten! Met het schuren ruw je de ondergrond op, wat voor een betere hechting zorgt.
 • Breng Inno Tegelprimer aan. Deze primer moet flinterdun aangebracht worden. Dit gaat het best met een pluisvrije doek.
 • Ongeveer 30 minuten na het aanbrengen van de primer móet de eerste laag verf aangebracht worden. Dit is echt belangrijk! We adviseren om 2-componenten verf (Inno Betonverf 2K) te gebruiken. Deze verf is het sterkst en het beste bestand tegen krassen en stoten.
 • Breng een tweede laag verf aan na droging van de eerste laag. Bij gebruik van Betonverf 2K is dat één dag na de eerste laag.
 • Wacht 7 dagen voordat u de ondergrond weer volledig belast. De verf / coating moet uitharden om zijn optimale sterkte te bereiken en dat kost nu eenmaal tijd.

Aandachtspunten

 • Als de tegels al eens geverfd zijn: verwijder losse verflagen en ontvet de ondergrond en schuur deze daarna zorgvuldig. Dit bevordert de hechting van de nieuwe coating. Ga na welke verf / coating erop zit. Al onze verven / coatings zijn op waterbasis en oplosmiddelvrij. Lees daarom ook het algemene artikel over het overschilderen van een bestaande verflaag. Als de oude verflaag goed gehecht is, dan is het aanbrengen van een primer meestal niet meer nodig. Laat u hierover adviseren.
 • Betonverf / coating hecht niet op vet. Daarom moet u de tegels en vooral de voegen goed ontvetten voordat u begint met schilderen. U kunt hiervoor Inno Coatings Vloerreiniger gebruiken. Spoel 3x na met schoon leidingwater.
 • Het oppervlak moet volledig droog zijn voordat u begint met schilderen, dus ook de voegen.
 • Het oppervlak moet ook stofvrij zijn.
 • Lees vooraf goed alle aanwijzingen door over mengen, droogtijd en wanneer de volgende laag erop kan of zelfs moet!
 • Herstel eventuele beschadigingen (niet met kit of egaline, maar met een goede plamuur, bijvoorbeeld Inno Vloerfix). De gerepareerde delen moeten ook drogen en geschuurd worden.
 • Bij gebruik van 2-componenten coating moeten de componenten vlak voor het aanbrengen met elkaar gemengd worden.  Lees de instructies voor het mengen van 2-componenten betonverf. Na het mengen hebt u een beperkte tijd om de verf aan te brengen. De verharder in een van de componenten zorgt ervoor dat de verf hard wordt. U kunt daarom restjes ook niet bewaren. Als het warm en droog is, droogt de verf ook sneller. De beste temperatuur om te verven is tussen de 15 en 20 graden.

Aanbevolen verf / coating voor geglazuurde tegels

Primer voor geglazuurde tegels

Geglazuurde tegels, tegels van/met glas, etc. behandelt u voor met Inno Tegelprimer. De primer brengt u bij voorkeur aan met een dunne, pluisvrije doek, want de primer moet flinterdun aangebracht worden. Let op: 30 tot 60 minuten na het aanbrengen van deze primer móet u de eerste verflaag aanbrengen.

Verf / coating voor geglazuurde tegels

Na het aanbrengen van de juiste primer, kunt u de verf aanbrengen.

 • In natte ruimtes en buiten gebruikt u Inno Betonverf 2K. Deze verf is in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar in zijdemat. Inno Betonverf 2K is vloeistofdicht en UV bestand. Breng 2 lagen aan. Deze verf / coating is geschikt voor alle soorten tegels, mits ze op de juiste manier zijn voorbehandeld.
 • In badkamers en keukens adviseren we om na de gekleurde lagen ook nog een laag transparante Betonverf 2K aan te brengen. De transparante coating is beter bestand tegen chemicaliën. Met name sommige schoonmaakmiddelen kunnen lelijke vlekken op verf maken.

Kleurkeuzes voor geglazuurde tegels

Betonverf 2K is in nagenoeg alle effen RAL-kleuren leverbaar en daarnaast ook in een groot aantal NCS-kleuren. De glansgraad is zijdemat, dat is nagenoeg mat.

Let op! Kleuren op beeldschermen wijken af van de werkelijkheid. Bepaal uw kleur altijd op basis van een RAL-kleurenkaart.

6034 pastelturquoise geglazuurde tegels verven RAL 9010  RAL 7032

Verf voor geglazuurde tegels bestellen?

Speciale verf voor het verven van geglazuurde tegels kunt u direct bij ons bestellen via onze webshop. Zie voor de juiste producten:

Advies nodig, bel gerust!

Bent u niet zeker van welke verf u nodig hebt, hebt u vragen over de (voor)behandeling? Betonlife geeft gratis en vrijblijvend advies, dus bel of mail gerust.