Skip to main content

Werkwijze (algemeen) schilderen vloeren, muren, plafonds

By 27 juli 2023 posted in: Korte Handleidingen

algemene werkwijze schilderen

Voor elke schilderklus is er een algemene werkwijze die je kunt aanhouden. Voor sommige situaties zijn er specifieke aanvullingen. Ben je ergens niet zeker van, vraag het ons dan gerust!

Voorbereiding

Een schilderklus gaat gemakkelijker als de ruimte helemaal leeg is en het gaat sneller als je alles klaar hebt staan. Vooral als je met 2-componenten verf werkt moet je meteen gaan schilderen zodra je de verf gemengd hebt.
De voorbereiding is het minst leuke werk, maar maakt het schilderen gemakkelijker en bovendien zorgt een goede voorbereiding van de ondergrond er ook voor dat de verf beter hecht en dus langer mooi blijft.

Schoonmaken

Maak de ondergrond altijd eerst vetvrij! Verf hecht niet op vet, dus dit is een belangrijk onderdeel. Inno Vloerreiniger is een ontvettende reiniger speciaal voor steenachtige ondergronden. Het is een concentraat. Je verdunt het met water en brengt het ruim aan op de vloer met een dweil, borstel of schrobber. Je laat het 10 min. inwerken en dweilt daarna het sop op. Hierna altijd nog 2x nadweilen met schoon water. Er mag geen reiniger op de ondergrond achterblijven. Laat de ondergrond goed drogen. Lees er meer over op de pagina Ontvetten.

Schuren

Schuur de ondergrond altijd en doe dat ná het ontvetten. Zou je eerst schuren, dan schuur je vuil en vet alleen maar verder de ondergrond in, dus schuur alleen als de ondergrond schoon en vetvrij is. Dan doe je ook langer met het schuurpapier. Schuren kan met een handschuurmachine, maar bij grotere oppervlakken is het handig om bij een gereedschapsverhuurder een grotere machine te huren. Dat kost een paar tientjes en scheelt uren werk. Huur er meteen een bouwstofzuiger bij, dan heb je bijna geen stof en dat scheelt weer schoonmaakwerk. Op de pagina Schuren vind je meer informatie.
Schuren is belangrijk omdat je oneffenheden verwijdert en de ondergrond ermee opruwt. Daardoor kan verf beter hechten en blijft dus ook langer mooi.

Repareren

Repareer gaten en scheuren met Inno Vloerfix. Deze 2-componenten plamuur op basis van epoxy is nagenoeg krimpvrij. Je kunt er betonvloeren, cementvloeren, gietvloeren en linoleum mee repareren. Na droging nog even opschuren. Bij echt grote gaten en scheuren kan je het beste eerst even voorstrijken met Vloerprimer 2K, dan zorgt voor een betere hechting.

Afplakken

Plak delen die je zou kunnen raken, maar niet mee wilt verven af. Dit kan met afplaktape of met zogeheten maskeerpapier. Vloeren dek je af met kranten, stucloper of plastic.

Spullen klaar zetten

Zet verfbakjes, verfemmer, (2K)verfrollers, kwasten, beugels en evt. verfmixer klaar. Handig is om ook een bakje water, een doekje of keukenpapier en een plastic zakje bij de hand te hebben. Een kwast die je even niet gebruikt zet je in het water of doe je in een plastic zakje om uitharden te voorkomen. Een doekje is makkelijk om als je toch knoeit de verf meteen weg te kunnen vegen. Bijna al onze verven zijn watergedragen, dus als je knoeit, haal het meteen weg met een vochtig doekje. Gebruik je 2-componentenverf, dan heb je ook een mengvat en een keukenweegschaal nodig.

 

De schilderklus

De juiste algemene werkwijze is schoonmaken, schuren, vervolgens breng je eerst 1 laag primer aan, een dag later de eerste laag verf en weer een dag later de tweede laag verf. Als de werkwijze afwijkt, staat dit vermeld bij het product.

Primer

Een primer vermindert de zuiging van de vloer, waardoor de verf op de vloer blijft liggen en niet erin trekt. Bovendien zorgt een primer voor een betere hechting. Op nieuwe vloeren gebruik je in principe altijd een primer. Op eerder geschilderde vloeren is het niet altijd nodig. Lees meer over het schilderen van een oude verflaag op de pagina Betonverf overschilderen, ook als je niet weet wat voor verf er op de vloer zit. Laat de primer 1 dag drogen en breng dan de eerste verflaag aan. Uitzondering hierop is de tegelprimer, die moet al na 1 uur overschilderd worden.

Werkwijze verf mengen

Een 1-component verf kan je direct uit de pot gebruiken, een 2-compontenverf moet je mengen met de bijgeleverde verharder. Meng eerst nog even de verf goed door, zodat alle ‘ingrediënten’ goed gemengd zijn. Mechanisch mengen is altijd het beste (verfmixer op een boormachine, 2 tot 3 minuten mixen op de laagste stand). Let op! Voordat u verf afweegt mengt u altijd de verf goed door, zodat de kleurpigmenten en bestanddelen goed door het hele blik worden verdeeld. Ook transparante coating mengt u goed door voordat u de verharder erbij voegt. Mengen van 2 componenten verf doet u  mechanisch (verfmixer op boormachine 3 minuten op de laagste stand).

Let op, want 2-componentenverf is na menging van de componenten beperkte tijd te verwerken. Dit noemen we de potlife.  Controleer daarom altijd wat de potlife is voordat je begint met schilderen. Dit staat op het blik en ook bij de productinformatie op onze website. Meng alleen de hoeveelheid die je in de aangegeven tijd kunt verwerken.
Lees meer over het mengen en de juiste verhoudingen op de pagina over mengverhoudingen.

Schilderen

Begin na het mengen direct met schilderen, vooral bij 2-componenten verf. Breng de verf aan met kwast of roller. De beste werkwijze is om de roller iets van de kant af te zetten, zodat je de verf naar 2 richtingen kunt verdelen. Als je de roller aan de kant neerzet komt daar de meeste verf terecht en dan is het lastiger te verdelen. Werk in lange, rechte banen, waarbij je de banen elkaar steeds een beetje laat overlappen. Breng de verf vooral niet te dik aan, want dan droogt deze onregelmatig en kan gaan blazen of craquelleren. De tweede laag zorgt voor de juiste dekking.

Om te weten of je niet te veel of te weinig verf aanbrengt, kijk je naar het verbruik van de verf. Dit staat altijd op het blik en vind je ook bij de productinformatie op onze website. Is het verbruik 1kg per 8m2, dan klopt er iets niet als je veel meer of veel minder m2 met een kilo verf schildert. Laat de eerste laag 1 dag drogen en breng dan de tweede laag aan.

Opnieuw inrichten

de meeste verven zijn ongeveer 24 uur na de laatste laag weer beloopbaar. Maar de verf moet nog chemisch uitharden. Dat duurt afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid 5 tot 7 dagen. Wil je de vloer zolang mogelijk mooi houden, wacht dan ook minstens 5 dagen voordat je de vloer weer zwaar belast. Met zwaar belasten bedoelen we meubels erop zetten of in geval van een garagevloer, de auto stallen.

 

Vrijblijvend advies werkwijze schilderen

Hebt u hulp nodig bij het bepalen van de juiste hoeveelheden ? U mag altijd bellen of mailen.